pátek 9. března 2018

O Podyjí i kamenech na Znojemsku v Domě umění

Ve velice zajímavou akci se proměnil čtvrteční podvečer a večer v Domě umění na Masarykově náměstí ve Znojmě. Nejdříve skoro hodinka s novými publikacemi o Podyjí a pak další hodinka  o kamenech na Znojemsku v přednáškovém sále.


Přiznám se bez mučení, že jsem shlédl tu první akci a z té druhé jenom kousek. Ale protože tam na obou byl přítomen i náš známý ochránce přírody a člověk, který má svůj výrazný zápis i na budování turistických tras v Podyjí, Ivan Hudec st., tak doufám, že případně doplní moje stručné referování.
Na obou akcích jsme mohli potkat přední osobnosti ekologických aktivit na Znojemsku. Vedle Ivana představil jednu z publikací ředitel NP Podyjí Tomáš Rothröckl, byl tam Petr Lazárek, Martin Škorpík a Jaroslav Šmerda, který měl následně v přednáškovém sále zajímavou přednášku Kameny domova. Ostatním se omlouvám, jejich jména kolem mě proletěla ....
Všechny nás zaujal Martin Škorpík svou písní o řece Dyji. Výborná písnička, výborně zahraná, výborně zazpívaná charismatickým ekologem. fakt pěkná akce. Po těch zajímavých božických to bylo do třetice všeho dobrého a teď už se těšíme na jaro, na sluníčko a třeba kromě zahrádek vyrazíme i do přírody. Tu máme v katastru Božic a nejbližšího okolí taky zajímavou.
         (lan)







1 komentář:

  1. V roce 1978 byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Podyjí, ta se později v roce 1991 (20.března) změnila na Národní park Podyjí.V čase před vojnou a po vojně jsem jako člen ČSOP ve Znojmě byl dobrovolným pomocníkem správy CHKO.Měl jsem za úkol vytyčování a osazování známých dřevěných tabulí a montáží smaltovaných značek se státním znakem a se znakem CHKO.Někdy jsem měl již přichystané zabetonované úhelníky, ke kterým se tabule šroubovaly, jindy jsem musel prvně díru vykopat, úhelníky zabetonovat a příště přišroubovat označník.Po revoluci se některé značky měnily, za ty nové s novým státním znakem a po vyhlášení NP se měnily všechny a vytyčovalo se ochranné pásmo NP. Dodnes toho lituji,ale u toho jsem nebyl, protože jsem už bydlel ve vesničce mé střediskové a vlastně nevím,proč jsem toho ve Znojmě nechal. Ale jsem rád, že jsem byl v počátcích vzniku CHKO u toho, a vlastně jsem tam byl i s tvůrci kráské knihy o Podyjí a i s nynějším ředitelem NP Podyjí,všichni tam pracují dodnes a já jim mohu jen tiše závidět. -hic-

    OdpovědětVymazat