sobota 9. března 2019

Drobnosti z Božic. Nový místostarosta Čejkovic

Od pátku 8.3.2019 už nám ručičky elektronických hodin běží na všech třech panelech jednotně a správně. Porucha způsobená nedávným výpadkem elektřiny tak byla odborně odstraněna.


Jinak nás ale v božické části pozlobí občasné výpadky veřejného osvětlení. I zde odborný dozor pátrá po příčině zkratů, které je způsobují.
Sucho, které nás téměř po celý únor a část března trápí, se neprojevuje pouze vláhovým deficitem, ale taky zvýšenou prašností. Zvláště pak tam, kde dosud není asfalt nebo zámková dlažba na komunikacích. Zvýšený provoz zemědělské techniky pak registrují všichni, kdo v okolí a blízkosti takových komunikací bydlí. Nejcitelněji pak v novostavbách za školou (dá se říct od Širokých po vojenské bytovky). Přitom již v průběhu loňského roku se veřejně mluvilo o položení asfaltového povrchu silnice a vybudování chodníku po jedné straně nových domů. Na jednom ze zasedání zastupitelstva v roce 2018 jsme byli informováni o tom, že zdržení je pouze proto, že se chodník nebude budovat po původně plánované pravé straně (ve směru od Širokých), ale po levé straně. Chyběl tenkrát jenom projekt na tuto stavbu. Ten již určitě je, takže by se mohlo začít stavět....
Taky nájezd ke hřišti nestojí za nic. Aspoň tu hroznou díru...!!! Aspoň tu díru....!
No a když jsme u projektů, tak by občany zajímalo, jak daleko je projekt přístavby I. mateřské školy v Božicích, když už se zdá, že projekt nové bytovky na zahradě školky prozatím zapadl.....
Jinak se ale v Božicích nadále ve velkém staví. Hlavně v okrajových částech obce. Plánuje se výstavba rodinného domu (možná dvou) nad Grabovským a vykolíkovaná je i novostavba u bývalého polního mlatu v Českých Křídlovicích (za Takáčovým).
Živo bylo taky v sobotu dopoledne na fotbalovém hřišti. Natahovaly se nové sítě. Jak dopadlo oživení travnaté plochy, nevím. Jenom vím, že stroj na tuto práci měl při prvním nasazení poruchu a včera nebo ve čtvrtek nestihl celou plochu udělat. A dneska o půl čtvrté se zde hraje zápas Božice - Hrádek, tak se určitě nedá dělat.
V uplynulých týdnech probíhala probírka rychle rostoucích agresivních dřevin (hlavně akátů). Díval jsem se, že některé nebezpečně nakloněné nad cestami by se asi taky měly poroučet k zemi ....
Havrani prý i na uschlých nebo usychajících stromech u kláštera začínají stavět svoje hnízda. V pátek 15.3.2019 je du do Miroslavi na přednášku dr. Klejduse, tak se třeba něco nového dozvím.
Poletující tiskoviny, letáky a drobné plasty ani nekomentuji. S tím mají problém všude.
Taky erteple už jsou v zemi. Celý týden pozoruji výsadbu za větrolamem směrem k mackovskému kruháku. Završeno to bude položením folie. Dneska to ale asi nebude, protože ten jižní vítr je fakt silný.
Na závěr ještě jedna faktografická zpráva. V Domově Božice již činnost řídí nová paní ředitelka Ing. Mgr. Ivana Petrášková. Tak ať se jí v Božicích líbí a ať se jí práce daří.

A jedna zprávička od sousedů z Čejkovic. Novým místostarostou obce Čejkovice se stal jejich bývalý dlouholetý starosta Milan Sedlačík.
                                 (lan)












Žádné komentáře:

Okomentovat