pátek 15. března 2019

Hrdličky, strnadi, bahňáci, kvakoši i kavky mizí, havrani se vracejí!

Nejvíc prostoru dostal na přednášce
nádherný ptáček - dudek chocholatý.
Hnízdí i v Miroslavi
Nejen hrdličky a strnadi, ale taky bahňáci a kvakoši mizí. Taky kavky a méně známé druhy ubývají. Božické rarity dytík nebo linduška již zmizely úplně. Stejně tak sýčci (až na některé lidi tohoto typu!). Zato božická chlouba havrani se vracejí! To a mnohé jiné jsme slyšeli a viděli na poutavé přednášce dr. Julia Klejduse ve zbrusu novém reprezentativním přednáškovém sále rekonstruovaného objektu AK DENT na křižovatce v Miroslavi v pátek 15.3.2019.


Bylo nás tam z Božic docela dost, to mě velice příjemně překvapilo a přednáška i atmosféra velmi přátelská. Ani s tím se poslední dobou v Božicích nesetkávám. Prostě jiný kraj, jiný mrav.
V závěru přišla řeč i na známou božickou havraní kolonii. Dozvěděli jsme se, že se nám božičtí havrani vracejí z karlovského exilu. U Velkého Karlova sice část zůstává, ale už je jich tam méně než v Božicích. Hlavní sídlo se však přesunulo od porostů u kláštera a z prořídlejšího porostu v lesoparku do porostů u myslivecké klubovny. To asi mají myslivci i majitel kozí farmy radost. Prý je těch všech hnízd v naší oblasti na 180! To je vážně hodně potěšující zpráva, kterou je třeba náležitě oslavit. Jenom nevím, kdo se chopí organizace těchto havraních oslav. Určitě v Božicích nějakého ekologa kromě Ivana máme.
Akci, která je začátkem výraznější spolupráce miroslavského spolku Stromy v krajině s Rotary Clubem Znojmo, podpořila především paní doktorka Anna Klejdusová. Proto se můžeme těšit, že zajímavých akcí v Miroslavi bude přibývat. Ta další už příští pátek a bude se týkat konce Velké války a vzniku Československa s důrazem na Znojemsko. Přednášející dr. Jiří Kacetl a dr. Zbyněk Šturz jsou jistě zárukou zajímavosti i kvality.

Miroslavským fandím a závidím zároveň. Věřím, že i oni jsou si svých předností vědomí a vysoce nastavenou laťku udrží. Mají k tomu vytvořené všechny předpoklady. Já tam taky určitě nebyl dneska naposledy, ostatně jezdívám tam na tyto akce každoročně. V Božicích jsme v tomto směru úplně vyklidili pole a zlepšení není na obzoru! Nebo se mýlím? Uvidíme, jak velká návštěvnost bude např. v neděli odpoledne v novém kulturním středisku Marta na retro výstavě starých spotřebičů.

P.S. A víte, že za našimi hranicemi, v Dolním Rakousku, se běžně střílejí koroptve, protože je jich tam dost? Víte, v čem je základní příčina? Podívejte se na strukturu a členitost krajiny. Kde najdete sádky, remízky, aleje, menší rozmanitá políčka a kde potkáváme velké širé rodné lány s nevhodnou monokulturou (řepkou, kukuřicí a slunečnicí)? I ti ptáci poznají, kde se jim žije lépe. Vždyť i dropi o tom vědí své ....
A že i v říši ptactva se k nám tlačí nepůvodní agresivní druhy, které ničí a vytlačují druhy u nás dříve běžné? Co vám třeba říká takový racek bělohlavý? Vytlačuje našeho racka křiklavého, které už je mezi ohroženými druhy! Po agresivních nepůvodních stromech v čele s akáty a pajasany, tak přicházejí agresivní nepůvodní druhy i z říše ptactva.... a k tomu maso z Polska!!!! Brrrr....

                                                     (lan)






...racek bělohlavý vpravo dole






Žádné komentáře:

Okomentovat