čtvrtek 7. března 2019

Zajímavý sběratel

Že se dá sbírat úplně všechno, víme. Málokdy však o sběratelích u nás, natož v okolí víme. Na dalším setkání badatelů a zájemců o historii Krumlovska, Ivančicka a Hrušovanska v Petrovicích u Mor. Krumlova mě nejvíc zaujal sběratel Milan. Sbírá totiž vojenské bodáky z Velké války (které jsme zvyklí podle dřívější výuky dějepisu spíš říkat 1. světová válka).


Donesl nám ukázky bodáků vojáků a poddůstojníků z armády naší, tedy rakousko-uherské, italské, francouzské i německé. Ukázky doplnil i šavlí, polní lahví, vyznamenáními a tištěnými materiály. Bylo to fakt zajímavé a vážný zájemce, který by třeba chtěl vědět něco bližšího nebo kontakt na pana Milana z jedné nepříliš vzdálené obce, ať mi napíše.
Naše setkání zahájil svým příspěvkem majitel zříceniny hradu Templštejna u Jamolic Ing. David Hamza. Koho toto zajímá, ať sleduje během letní sezony informace, bývají tam komentované prohlídky. Jak to zjistím já, přidám do pozvánek.
Na žádném z našich setkání nechybí ukázky nálezů z terénu. Jedná se o střípky a střepy středověké keramiky a jsou velmi zajímavé, zvláště pokud jic h  do sebe několik pasuje a nejednou se před námi rýsuje dávná nádoba.
A pro ty, kdo rádi pátrají v mapách máme jednu novinku. Na portálu Českého úřadu katastrálního a zeměměřičského byl aktualizován Geoportál. Ve verzi Prohlížeče DMR5G si krajinu můžete prohlédnout bez zeleně. Je to úplně jiný pohled a v této verzi již velmi dobře vypovídající o tvaru krajiny. Dá se s tím kouzlit, jenom si najít čas....

Na Velikonoční neděli 21.4.2019 pak v Petrovicích připravují letošní otevření Doškové chalupy s expozicí venkovského muzea.
                                  (lan)











Žádné komentáře:

Okomentovat