čtvrtek 6. února 2020

Kdo má čas na zeleninu, nemá čas na funkci (dopl.)

Znojmo splatilo koncem roku 2019 dluh, který mělo k 30. výročí sametové revoluce. Křest publikace Znojmo zahalené do sametového hávu spojilo s přednáškou autora Jana Zerbsta a následnou besedou.


Na pondělním křtu publikace mladého historika Jana Zerbsta ve znojemském Domě umění panovala uvolněná atmosféra a probíhala živá diskuze. Autor shromáždil údaje od části přímých účastníků listopadových událostí na Znojemsku a ty zpracoval netradiční metodou, která dala události na Znojemsku do přímé souvislosti s událostmi v celé republice.

Části veřejnosti trošku vadí, že zpovídaní vypravěči nejsou uváděni plnými jmény, ale pouze iniciálami. Autor to během svého vystoupení vysvětlil tím, že část si nepřála uvádět svoje nacionále. K tomu je třeba dodat, že část odmítla účast v projektu úplně. To také značí, že rozšířené zpracování tématu bude na pořadu dne v dalších desetiletích.
I autorovi zbyla část materiálu, který se do publikace tentokrát nedostal. S řadou z nich nás seznámil při prezentaci a je pravdou, že největší ohlas mezi posluchači měl dokument, který se váže k Božicím. V dobovém stranickém materiálu (OV KSČ) z doby těsně před listopadem 1989 uvádí zaměstnanec Štěrkovny a pískovny Božice: "Kdo má čas na zeleninu, nemá čas na funkci. Já se musím přiznat, že pěstuji také rajčata, protože stavím rodinný domek, ale kdo pěstuje více jak 1000 sazenic, tak rozhodně nemá čas na funkci."

Město Znojmo věnovalo událostem z listopadu 1989 poměrně velkou pozornost a je i jeho zásluhou, že byl vydán tento zajímavý tištěný dokument. Práce historiků jsou však teprve na začátku.

                                         (lan)

















Žádné komentáře:

Okomentovat