čtvrtek 27. února 2020

Znojemský vojenský pochod

Pochod "99"
Přední znojemský historik dr. Jiří Kacetl publikoval na svém FB velmi zajímavý materiál nazvaný Znojemský vojenský pochod. V průvodním textu uvádí:


Věděli jste, že i Znojemsko má svůj originální vojenský pochod? Složil jej krátce před první světovou válkou (roku 1912) Richard Hunyaczek, kapelník plukovní kapely moravského c. a k. 99. pěšího pluku ("Žlutých čertů"), kam rukovala většina mužů ze Znojemska, Mikulovska, Budějovicka, Krumlovska a Hustopečska s velitelstvím a kasárnami ve Znojmě a ve Vídni. Po hudební stránce se tento "Pochod Devětadevadesátníků" určitě vydařil, co říkáte?

Pokud ho, tak jako já, neznáte, můžete si jej poslechnout na youtube.com - viz https://www.youtube.com/watch?v=YBrSXVrA77k&fbclid=IwAR2NlouBpJ1YVpRsS-AaYMvTzMwqWLutSm46qQ6IkUrARCeix74PTigYrcU

Slova k říznému oslavnému pochodu přidal ze svých sbírek Bohumil Švec. Dotaz na FB zní: Nenašel by se někdo, kdo by text přebásnil do češtiny?

                                          (lan)

P.S. Zkusím zapátrat, kde byl na vojně můj děda z matčiny strany (*1886) a jeho bratři. Všichni posléze narukovali do c.a.k. r.-u. armády a byli posláni na východní frontu. Předpokládám, že z Moravsko-budějovicka rukovali do Znojma. Děda ale byl asi na vojně v době, kdy tento pochod ještě vojákům nehráli.

Žádné komentáře:

Okomentovat