pátek 1. května 2020

Chci jenom chodit do práce!, říká paní Ivana

Týdeník Znojemsko 27.4.2020
Pod titulkem Bezva nápad, milí vládo, jen co je pravda v rubrice ABSOLUTNÍ BEZMOC publikoval v dnešním vydání regionální týdeník Znojemsko příspěvek naší bývalé občanky Ivany Mrňové (Bernatové). S jejím souhlasem jej uvádíme i na našem blogu.



Jsem pendlerka. Před koronakrizí jsem pracovala v jedné rodině v Retzu, kde jsem se starala kompletně o domácnost. Byla jsem jejich zaměstnanec – na částečný úvazek. Po uzavření hranic mi dali výpověď, s tím, že ihned po skončení této krizové situace se k nim zase jako zaměstnanec vrátím. Protože všechny předchozí kroky vlády, týkající se nás pendlerů, pro mě byly nereálné, jsem stále doma. Nepatřím do kritické infrastruktury, ani nemůžu být 14 dní v Rakousku a 14 dní v karanténě. Ve čtvrtek v noci vláda rozhodla, že pendleři mohou od pondělka jezdit denně za prací, ale každých 14 dní musí na hranicích předložit doklad o tom, že jsou Covid-19 negativní. Bezva nápad, vládo!
Ve Znojmě testy samoplátcům zatím nedělají. Jediná nemocnice, která tyto testy provádí je Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, trošku z ruky, a navíc si myslím, že tam je dost pacientů na testování, kteří mají opravdu příznaky této nemoci. Dokážete si představit, že se všichni pendleři, kteří řeší stejný problém (jsou nás stovky nebo tisíce, nemám ponětí), se pojedou každých čtrnáct nechat otestovat? A to nemluvím o ceně testů, která je cca 3000,-Kč, a konkrétně v mém případě nemají smysl. Ráno přijedu do práce, celá rodina už je mimo domov, a odpoledne bývají dlouho v práci, takže sedám do auta a jedu do Znojma, sama. Pracuji v rukavicích, nikoho nepotkám.
 A tak se ptám, co to je za krok? Pokud vláda prezentuje, že udělala směrem k nám pendlerům vstřícný krok, tak by toto nařízení měla dotáhnout do konce. Pokud chce vláda testy, tak by měla  v podobných typicky pendlerských městech, jako je Znojmo, zřídit zvláštní odběrová místa, testy zdarma – není to náš výmysl, s možností on-line rezervace času odběru, aby nevznikal chaos a nervozita. Jinak je toto čtvrteční rozhodnutí úplně k ničemu, a ten, koho se to netýká (divák u televize atd.), může nabýt dojmu, že je všechno v pořádku, i když realita je úplně, ale úplně jiná… Nic od nikoho nechci, žádné kompenzace, sociální dávky atd., chci se jen vrátit do práce!
                                                                                       Ivana Mrňová, Znojmo

7 komentářů:

  1. Jen jsem to dopsal, čtu na FB Nemocnice Znojmo následující sdělení: Znojemská nemocnice po dohodě se svým zřizovatelem, Jihomoravským krajem, vychází vstříc občanům Znojemska a od zítřka začíná testovat na COVID-19 testem PCR také samoplátce. Důvodem je pokrytí především naší oblasti testy pro pendlery, kteří nyní mají možnost testování např. v Kroměříži, Ostravě, Novém Jičíně, Praze...Objednávat se můžete již nyní na uvedeném telefonním čísle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu dodám: Kdo z pendlerů vyhodí měsíčně cca skoro 6000 Kč za tyto testy? Vláda zakázala, nyní vláda povolila. Když už naše vláda nařizuje testy, tak ať je taky pěkně platí!!! Vždyť ti pendleři chtějí jenom jet do práce!!!! Ne na výlet.

      Vymazat
  2. Info pro ty, kdo se přesto chtějí objednat: 608 963 053 hned objednávání

    OdpovědětVymazat
  3. Nemocnice Znojmo, příspěvková organizace: standardne jsou vysledky do 48 hod, dle kapacity laboratore.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj,
    všichni, kdo byste chtěli podepsat - / k přečtení u mě na Fb nebo na Fb skupině- Pendleři bez hranic//
    "Petici Za odstranění diskriminačních opatření dle usnesení vlády ČR ze dne 23.dubna 2020 č. 443 namířených proti příhraničním pracovníkům" /jinak řečeno petice za zrušení nařízení prokazovat se potvrzením o absolvování testu na Covid 19, a zrušení ustanovení, že si tento test musí pendler sám zaplatit/, můžete mi napsat zprávu na Fb. Podpisové archy mám u sebe. Na víkend jedu do Božic, tak bych případné zájemce oběhla. Na petiční podpisovém archu je třeba uvést: jméno, příjmení, bydliště a podpis. Může podepsat, každý, kdo si myslí, že výše uvedené opatření je NESMYSL!!!
    Děkuji, Ivana Mrňová/Bernatová/

    OdpovědětVymazat
  5. Vláda dnes ulevila pendlerům. Test na koronavirus budou muset předložit na hranicích jednou za měsíc místo dosavadních dvoutýdenních intervalů. Za test jako samoplátci zaplatí dva až tři tisíce korun.

    OdpovědětVymazat
  6. V březnu jste se báli,co epidemie přinese, dnes začínáte být moc chytří , jsem zvědav, až se vrátí druhá vlna nemoci, jak zase obrátíte. Nejsme z toho totiž ještě vůbec venku. Vždyť se zatím nakazilo jen malé procento obyvatelstva a my ostatní asi nemáme zatím žádné protilátky. A že se virus vrátí je jisté, pokud nezůstane mezi námi, tak jako u obyčejných chřipek. Národ pana Švejka se opět ukazuje. PePř

    OdpovědětVymazat