středa 6. května 2020

Brno kopíruje Božice. Popíjení alkoholu na veřejnosti

Pít, či nepít?
Ještě nedávno bylo částí božické veřejnosti kritizováno popíjení alkoholu v novém parčíku Republiky u ZUŠ nebo pod kostelem na návsi v Českých Křídlovicích. Doba koronavirová a hlavně přicházející doba pokorovinarová však přináší změnu v náhledu na tento problém v celé republice (možná na celém světě) a dají se očekávat změny.


Někde už na nic nečekají a připravují se na tuto situaci přijímáním různých vstřícných opatření vůči popíjení alkoholu na veřejnosti. Asi nejdále se v tomto směru pohybují v Brně.

Dnes odpoledne zde městští radní přijali novelizovanou vyhlášku.
Už druhé uvolnění vyhlášky, která omezuje pití alkoholu v ulicích Brna, schválili brněnští radní. Nově by měla umožnit popíjení alkoholu v parcích a lesoparcích ve městě s výjimkou blízkosti dětských hřišť a pískovišť. "Jít si v létě sednout do parku na čerstvý vzduch s přáteli a plechovkou dobře vychlazeného piva je v civilizovaném světě naprosto normální a přirozené,"uvádí jeden z brněnských radních.
I další návrh brněnské primátorky cílí podobným směrem: "V centru by po dohodě s městskou částí Brno-střed mohly vzniknout i zcela nové relaxační a gastro zóny na Dominikánském náměstí a Zelném trhu. Novinkou je i plánovaný projekt Gastro židle pro Brno, v jehož rámci bude na veřejných prostranstvích poblíž kaváren a restaurací rozmístěno 120 židlí a 30 stolků, které budou sloužit ke krátkému posezení a oddechu." 
Všechny tyto návrhy by měly pomoci oživit centrum města v době, kdy nebude možné cestovat za hranice, a lze tedy očekávat větší množství domácích turistů. Rada se snaží vytipovat místa, kde by bylo možné pořádat menší kulturní akce a zároveň dodržet vládní nařízení. Na dalších volně přístupných místech by pak mohli vystupovat amatérští hudebníci či taneční soubory, rada zvažuje například Jakubské náměstí nebo prostranství u sochy Jošta na Moravském náměstí.
Novou verzi brněnské vyhlášky budou ještě posuzovat a schvalovat zastupitelé. 

No a závěrem se vraťme k nám do Božic. Jedním z dalších vhodných míst by mohl být lesopark Niva pod Božicemi, Škárkovka a Pod lipami na Kolonce. Živě si dokážu představit třeba "Džordžího", jak koncertuje na kterémkoli z výše zmíněných míst. A dalších amatérských hudebníků máme v Božicích mraky.
Bude to ale chtít i pochopení a vstřícnost té druhé strany, těch, kdo jsou už tak nějak z podstaty proti všemu, co není organizované, co se jen tak někde srotí a baví se. Začnou argumenty o feťácích, ničení, nepořádku.... Já bych takový pesimista nebyl! Já bych dal našim občanům šanci. Jak psali V+W: Ať se mládí vydovádí! Mládí jakéhokoliv věku a pohlaví.

P.S. Jenom by to chtělo všude toi-toi! Když to jde třeba v Hostěradicích, proč by to nemohlo jít u nás?

                 (lan)

5 komentářů:

  1. Dobře zamýšlený nápad udělat posezení pod lípou se proměnil v nechutné místo,kde popíjejí alkohol místní nemakačenka a močí kdykoliv mají potřebu všude okolo.Dítě bych sem nevzal ani náhodou,samotnému mi je trapně, když jdu okolo s dcerou a oni si klidně ulevují jako by tam byli sami.Je to ostuda Božic a podobné to je i u kostela v Křídlovicích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatá pravda.je to dost nechutné fuj!

      Vymazat
  2. Plně souhlasím s tímto názorem, poplivaná dlažba, vajgly, vršky od piva a smrad od moči- tady si asi slušný člověk neposedí.

    OdpovědětVymazat
  3. A Ti nejpovolanější na ně nestačí,nebo stačit raději nechtějí. A proto se zamyslete v příštích volbách komu dáte hlas!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Také souhlasím nevypadá to moc pěkně když každé ráno tam vysedavaji alkoholici. Parcik by to byl pěkný až na tu sebranku tam

    OdpovědětVymazat