úterý 19. května 2020

Starostové proti úhradě "25" z rozpočtů obcí a krajů

Krádež a pokrytectví. Tak označuje starosta Velatic na Brněnsku Jan Grolich (KDU-ČSL) návrh zákona, podle něhož mají kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné platit z části obce a kraje.



Proto založil petici. „Je to jako by se vám soused chlubil, že dává peníze na charitu, a přitom bral třetinu z vaší peněženky. To je nepřijatelné," prohlásil. 
 „Pro Jihomoravský kraj by opatření znamenalo dopad do rozpočtu téměř čtyři sta milionů korun,“ uvedl Grolich, jenž je opozičním krajským zastupitelem za lidovce a jejich lídrem do podzimních voleb.
S podobným návrhem podpořit petici přišli na zastupitelstvu i sociální demokraté. „Není možné, aby územní samosprávní celky hradily tyto kompenzace ze svých rozpočtů. Kraj nemá problém podporu administrovat, ale přijde nám nemorální tuto podporu přenášet mimo působnost vlády,“ sdělil náměstek hejtmana Marek Šlapal.


Starostové proti úhradě "25" z rozpočtů obcí a krajů

Jako představitel obce nesouhlasím s tím, aby se kompenzační bonus pro OSVČ vyplácel dle návrhu zákona č. 159/2020 Sb., formou vratky daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a hradil se ve výši cca 25% z rozpočtů obcí.
Pokud Vláda ČR navrhuje kompenzační bonusy, měla by je krýt ze státního rozpočtu a ne z obecních a krajských rozpočtů.
Pokud Vláda ČR vyzývá obce a kraje k investicím, nemůže jim vlastními opatřeními snižovat daňové příjmy a investice tak ohrožovat.
Děkujeme za pochopení. My níže podepsaní představitelé obcí 
Jan Grolich, starosta obce Velatice, 15.5.2020

Z obcí okresu Znojmo připojili svůj podpis starostové Krhovic, Rybníků, Horních Dubňan, Kravska, Petrovic, Boskovštejna, místostarosta Přeskačí.


11 komentářů:

  1. a co Božice? Už pan starosta připojil svůj podpis?

    OdpovědětVymazat
  2. K dnešnímu dni přibyly ze Znojemska podpisy starostů z obcí Ctidružice, Hostim, Pavlice, Křídlůvky, Mir. Knínice nebo hostěradického zastupitele Petra Křepely. Dnes svůj podpis připojila taky primátorka Brna Markéta Vaňková. Nač čekají další zastupitelstva, nevím. Pak budou plakat, že jim stát sebral peníze. Teď mlčí.

    OdpovědětVymazat
  3. „Vláda chce připravit všechna města a kraje o peníze. Senátem navržená změna tento pokus o 'krádež za bílého dne' peněz z obecních rozpočtů řeší,” zlobí se například senátor Starostů a nezávislých (STAN) Miroslav Balatka.

    OdpovědětVymazat
  4. To, že by obce a kraje o spolufinancování nevěděly, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odmítá. Podle dosavadního čerpání resort financí odhaduje, že celkem na bonusech pro OSVČ a malé s. r. o. vyplatí až 40 miliard korun. Ze státního rozpočtu by tak šlo zhruba 26 miliard korun, z rozpočtu obcí kolem 10 miliard a z krajů 3,5 miliardy korun.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady ale bohužel nejde, než dát paní ministryni za pravdu. Již první návrh zákona o kompenzačním bonusu z konce března, definoval kompenzační bonus jako vratku daně ze závislé činnosti. Od začátku zde byla jasná účelovost, aby se na vyplácení komp. bonusů podílely územně samosprávné celky. Pro ty kdo to tam nevidí - OSVČ nevykonávají závislou činnost... Nelze tedy tvrdit, že o tom obce nevěděly - DP na tuto skutečnost upozorňovali ihned po vydání návrhu. "Probuzení se" po měsíci a půl ukazuje na neznalost nebo pouze zase na prachbídnou politiku. A takhle se to u nás dělá...

      Vymazat
  5. Senát připravuje návrh zákona, který by měl pro obce a kraje zmírnit dopady výplat kompenzačních bonusů:
    https://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/historie?action=detail&value=4599

    OdpovědětVymazat
  6. "Černý den pro obce a kraje". V úterý 26. 5. zavlají nad mnoha obecními úřady černé vlajky (nebo státní vlajky spuštěné na půl žerdi). Půjde o tichý protest samospráv proti tomu, že stát zasáhne do příjmů obcí, aby financoval kompenzační bonus pro OSVČ. Přidá se v úterý k protestu i naše obec? O kolik peněz kvůli tzv. kompenzačnímu bonusu přijde, to se dozvíte v naší daňové kalkulačce: https://www.smscr.cz/kalkulacka/rud/.
    Další informace o "Černém dni pro obce a kraje" najdete zde. https://www.smscr.cz/…/62-a…/2346-cerny-den-pro-obce-a-kraje

    OdpovědětVymazat
  7. Podle šéfa Sdružení místních samospráv (SMS ČR) Stanislava Polčáka (STAN) podpořilo Černý den pro obce a kraje přes 1000 obcí a několik krajů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) hájí přenesení kompenzačního bonusu na obce tím, že stát obcím přispěl např. na ochranné pomůcky či odměny záchranářům.

      Vymazat
    2. „Jsou dvě hromádky. Jedna jsou naše obecní peníze, na které nám chcete sáhnout a potom je druhá hromádka, a to jsou dotace. A vy nám říkáte, že nám sáhnete na jednu, ale přisypete nám do té druhé,” vysvětloval didakticky šéf hnutí STAN Vít Rakušan premiéru Babišovi (ANO).

      Vymazat
  8. Sněmovna dnes přehlasovala senátní vratku, tím snad tato politická šaškárna skončí. https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/snemovna-schvalila-podporu-pro-spolecnik-38411. Dále už by se měla projednávat pouze forma kompenzace pro obce a kraje.

    OdpovědětVymazat