neděle 27. března 2011

Fotbal 14: Hrálo se o šest bodů, úkol splněn na 100%!



Co si budeme povídat! Naši fotbalisti nastupovali k zápasu se zkušeným soupeřem s takovou mírou odpovědnosti, že jsme chvílemi lehce zapochybovali, jestli se nám jasný úkol, s nímž jsme do zápasu šli, podaří splnit. Druhý poločas však ukázal sílu našeho mužstva a my můžeme hrdě hlásit: První úkol letošního jara splněn na 100%!

Okresní přebor
TJ Sokol Božice – TJ Družstevník Hostěradice 3:1 (1:1)
V dosti pozměněné sestavě, s odhodláním získat povinné tři body za vítězství a nastoupit odhodlaně na cestu k záchraně v soutěži, tak nějak to vypadalo před zápasem v naší šatně. Velmi potěšitelný byl přístup téměř všech hráčů, se kterými se pro naše „Ačko“ počítá, a tak nemělo vedení našeho týmu (trenér Jan Kudlička st. a vedoucí mužstva Karel Kučera) lehkou úlohu, aby sestavilo úvodní jedenáctku. Zodpovědnost a lehká nervozita však byla patrná na všech aktérech.
Zápas začal malou slavností, během níž předal předseda komise rozhodčích Zdeněk Kolesa v doprovodu šéfa božického fotbalu Jana Kudličky věcný dárek sudímu Arturovi Coufalovi k jeho 60. narozeninám.
A pak už se hrálo. Zkušený soupeř hrál svou hru jištěnou ze zadních pozic kapitánem Horákem a naši hráči se v nové sestavě vzájemně oťukávali. První vážnější ohrožení soupeřovy branky jsme tak viděli až ve 12. minutě, kdy Jan Kudlička hlavičkoval pěkný centr těsně vedle pravé tyče. Důležitý moment zápasu přišel ve 14. minutě. Honza Kudlička kopal standardku, míč byl odvrácen do pole, následovala rána na hostěradickou branku a míč míříci do sítě vyrazil před brankovou čárou hostující kapitán Horák reflexivně rukou! Následovala červená karta a pokutový kop. Jeho exekutor Tomáš Polický nezaváhal a poslal míč k pravé tyči. Ujali jsme se vedení 1:0. Oba celky věděly, že od této chvíle budou muset hrát trošku jinak. Zatímco naši se nechali postupně ukolébat hrou soupeře a náš tlak měl jenom několik záblesků – Honza v 17. minutě těsně vedle po pěkné akci Jaromíra Jandáska, Jarova střela klouzala ve 28. minutě po horní části břevna a Petr Horký těsně minul v 31. minutě odkrytou banku hostů – hostěradičtí přeskupili síly a v deseti se pokusili o vyrovnání. Zatrnulo nám v 35. minutě po naší chybě a teči těsně před naší brankou. Od té chvíle byli hosté až do konce poločasu lepším týmem a ve 43. minutě Tomáš Procházka vyrovnal na 1:1. Bylo jasné, že do druhé půle sáhnou naši trenéři ke změnám.
Na hřiště přišel razantní Jirka Kubíček do obrany a Michal Tapšík posílil záložní řadu. Zápas se stal dívatelným a sedmdesátka diváků (dlužno podotknout, že hodně fanoušků přijelo z Hostěradic) mohla být s předvedenou hrou spokojená. Hosté postupně „odcházeli“ fyzicky, naši se dostali do herní pohody, dostávali se i do šancí (62. minuta Jara, 64. minuta Honza, 69. minuta Jara nad) a dvě z nich zakončili i gólově. Krásnou (a důležitou) branku dal v 70. minutě Honza. Po chybě hostí na milimetr přesně zamířil do jediného volného prostoru k levé tyči a tak jsme se opět ujali vedení – 2:1. Pojistku našeho vítězství měl na kopačce Tomáš Polický, ale jeho „jedůvka“ z přímého kopu minula pravou tyč. V 85. minutě střídal Marian Vávra zraněného Jaru Jandáska a minutu nato dal tu konečnou pojistku do otevřené branky právě on. Vedli jsme 3:1 a splnili jsme tak beze zbytku svou povinnost. Hrálo se skutečně o šest bodů, neboť při opačném výsledku bychom takto radostně určitě nepsali.
Branky: Tomáš Polický (z penalty), Jan Kudlička, Marian Vávra.
Rozhodčí: Miroslav Fousek – Pavel Kolesa a Artur Coufal.
Sestava:  Ivo Urban (bezchybný) – David Hostínek (od 45. minuty Jiří Kubíček), Patrik Šotkovský, Josef Šprencl (kapitán), Aleš Žák – Petr Horký, Tomáš Polický, Jan Kudlička, Michal Topolčan (od 45. minuty Michal Tapšík) – Pavel Ležák, Jaromír Jandásek (od 85. minuty Marian Vávra). Na lavičce byl ještě připraven Zbyněk Horký a přítomni byli Svatopluk Nevěčný, David Švestka a zraněný Roman Šebela. Prakticky tak chyběl jediný hráč základní sestavy, který se zatím pouze vmísil mezi diváky.
V neděli 3.4.2011 zajíždíme do Hrádku. Zápas začíná v 15.30 h a určitě si vzpomínáte na naše vítězství v loňské sezóně. Zápas bude řídit Nikolai P. a  Horký J., přítomen bude i delegát Jozef  Števica.

IV.C: TJ Družstevník Jiřice – TJ Sokol Božice B 2:2 (1:0)
Trenér Miroslav Jandásek měl tentokrát k dispozici poměrně silný a početný kádr, a tak se i nás příznivců vydalo do Jiřic docela dost.
Urostlí jiřičtí „družstevníci“ s věkovým průměrem 35 let však hráli nesmírně houževnatě a srdnatě a představovali pro nás větší bariéru, než jsme předpokládali. No a když v 15. minutě z ojedinělé akce a po chybě naší obrany dali domácí vedoucí gól, byli jsme docela nemile zaskočeni. Jiřice vedení 1:0 udržely až do konce 1. poločasu. Šance neúnavného bojovníka Svati Nevěčného, ani střela Tomáše Rauše svůj cíl nenašly. Hodně si od tvrdých zadáků Jiřic vytrpěl Jirka Kubíček, jednu chvíli zaměrně několikrát faulovaný bez povšimnutí hlavního sudího. Krásný útok z 37. minuty po ose Honza Kudlička st. – David Mlčúch – Marian Vávra zakončoval posledně jmenovaný těsně vedle levé tyče. Pěkně kopnutý přímý kop Tomáše Rauše vytáhl domácí gólman ve 40 .minutě a podobně dopadla pěkná střela Davida Mlčúcha ve 42. minutě.
Druhý poločas začal opět naším tlakem, tentokrát však korunovaný vyrovnávací brankou z kopačky Davida Mlčúcha. Stav utkání byl od 52. minuty 1:1. V té chvíli vystřídal Zdeněk Svoboda Patrika Klinera a hned jeho první zákrok ve vápně označil rozhodčí za faul a nařídil pokutový kop. Domácí tak šli v 55. minutě znovu do vedení, tentokrát 2:1. Za dvě minuty nato měl Jirka Kubíček pěknou šanci, ale míč šel opět vedle. Přesto byl druhý poločas herně lepší a divácky vděčnější, dokonce jsme začali naše hráče víc povzbuzovat a hnali jsme je minimálně do remízy. V rozmezí 64. – 66. minuty jsme kopali 5 rohů za sebou, ale vše bez konečného efektu. Trenér Jandásek s asistentem Jiřím Himalem sáhli k dalšímu střídání a místo Majkla, který předal kapitánskou pásku Svaťovi Nevěčnému, přišel na hrot útoku Kuba Zifčák. Domácí byli v té chvíli pod drtivým tlakem našich a úporně bránili výsledek. Vyrovnání se ale nakonec podařilo v 82. minutě po pěkné kombinaci našich skóroval do odkryté branky pohotový Marian Vávra. Na hřiště přišel pár minut před koncem i třetí náš hráč Dalibor Tomášek místo zraněného Jirky Kubíčka. Ještě jednou nám zatrnulo, ale Honza Kudlička volil raději „decentní“ faul na unikajícího hráče domácích (i za cenu žluté karty) a skóre se tak již do konce zápasu nezměnilo. Myslím, že jsme tentokrát měli na víc, než se nám nakonec podařilo uhrát, ale každý bod ze soupeřova hřiště je nakonec cenný.
Branky: David Mlčúch, Marian Vávra
Rozhodčí: Trochta
Sestava: Mistr (Milan Šperka) – Svatopluk Nevěčný, Bohumír Koláček, David Mlčúch , Patrik Kliner (střídal Zdeněk Svoboda) – Tomáš Rauš, Jan Kudlička st., Jiří Kubíček (střídal Dalibor Tomášek), Marek Zifčák – Marian Vávra, Majkl (Michal Himal, střídal Kuba Zifčák).

                                                                                                 Ladislav Nevrkla

4 komentáře:

  1. Blahopřeji k cenným 3 bodům! Jen bych upřesnil, že Zdeněk Kolesa je členem komise rozhodčích OFS, nikoliv jejím předsedou - tím je Zdeněk Adamov.

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za upřesnění, nějak jsem se přepsal. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Na spřáteleném webu božického "Béčka" http://www.boziceteam.estranky.cz/fotoalbum/ze-zapasu/jirice---bozice--b-- jsou fotografie a video ze zápasu v Jiřicích. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhodčí pro 16. kolo 10.4.:
    Božice „A“- Šanov, HR: Fouček, AR: Šrámek, Nikolai P. (lan)

    OdpovědětVymazat