neděle 28. srpna 2011

Fotbal: Když chytají brankáři

V obou víkendových zápasech nastoupila obě naše mužstva mužů poprvé se svými brankáři a bylo to na výsledku znát. V Hostan OP jeli naši muži na hřiště loňského účastníka I.B třídy, do Višňové. Osobně jsem věřil, že tam jedeme jako favorité a naši hráči mě nezklamali. Poslední srpnový víkend zahájil náš "B"tým domácím utkáním proti Jiřicím. Postupně doplňovaný tým ukázal, že v letošní sezóně má na to bojovat o daleko lepší umístění než v nedávné minulosti a někteří věříme, že současný plný bodový zisk dovoluje dávat si ty nejvyšší cíle.
Hostan OP
Višňové - Božice A 3:3 (1:1)
S Ivošem v brance, s Jarou na stoperu a s Lopíkem v útoku jsme nastoupili ve Višňové s cílem bodovat. Chyběl jenom Patrik. Domácí zahájili velkým tlakem, ale ještě v první minutě kontroval dobrou střelou i Honza. Ve vyložené šanci se v 5. minutě ocitl po Marianově přihrávce Lopík, ale jeho střela šla těsně vedle pravé tyče! Na to odpověděli znovu velkým tlakem domácí a po závaru přesně mířenou dobře trefenou polovysokou opakovanou střelou ze střední vzdálenosti se v 7. minutě ujali vedení 1:0. Některé naše hráče to rozhodilo a jejich slovník nebyl v té době nejfotbalovější. Ani v řadách našich fanoušků a na trenérské lavičce nebyl klid. "Zbytečně to vodijó. Trochu tu hru roztáhnite do lajny! Rychle vod nohy! Zase na paty. Čerte, vem si ten balón!," znělo z tribuny, kde jsme se smažili v pozdně letním slunci a od trenéra zase: "Hoši, blíž, blíž, ne pět metrů! Důraz, důraz!" Kolem 25. minuty kopalo Višňové 4 rohy za sebou, naštěstí bez efektu. V 28. minutě jsme dobře rozehráli a Pavel Michalovič ze střední vzdálenosti nekompromisně vyrovnal na 1:1. "Pavel, dobře, to se mi líbí. Je to dříč, takovej silovej, ale nesmí to přehánět s kličkama," to znělo z našich řad na Pavlovu adresu. Krásný pohled se nám naskytl v 33. minutě. "Nálet" dvojice Džamp - Lopík skončil nejdříve po Džampově střele na tyči, odražený míč se ocitl u Čerta. Chystal si to, chystal, gólman na zemi už odevzdaně bezradně čekal, kam mu to půjde a Čert to napálil vedle levé tyče! Škoda. Po faulu na pronikajícího Lopíka v 37. minutě kopal Džamp těsně vedle pravé tyče. Prý to mělo jít nahoru, jelikož gólmanovi svítilo do očí sluníčko.V 41. minutě se znovu před naší brankou usadili domácí, Jara se dopustil faulu a následovala penalta. Ivoš však směr střely vystihl a míč vyrazil! Už jsme čekali na přestávku. "Hoši, dojezdíme to!" povzbuzoval je David z lavičky.
Sotva začal 2. poločas, už tu byla opět penalta proti nám a opět byl tak přísně posouzen zákrok Jary. Byť máme všichni dojem, že domácí útočník pád notně přifilmoval. "Barrandov!" volali jsme marně. I tentokrát Ivoš směr střely vystihl, ovšem její větší razance a umístění k levé tyči už byly nad jeho síly. Domácí opět vedli - 2:1. Rozhodčí si s posuzováním zákroků domácích často nevěděl rady a jeho výroky se nám zdály nepřesné a zaujaté. "Hoši, pojďme dát gól," povzbuzovali jsme naše a oni nás skutečně vyslyšeli. Běžela 55. minuta, Džamp kopal roh, Jirka Kubíček si perfektně naběhl a hlavou umístil míč do branky. Vyrovnali jsme na 2:2. Od této chvíle jsme byli viditelně lepší a bylo jen otázkou času, kdy se trefíme ještě jednou. Několik přímých kopů kopal Honza, náš pěkný útok zakončil nepřesně Čert, rozhodčí neodpískal faul na našeho hráče zezadu a po rohu prošla Jarova hlavička před celou višňovskou brankou nikým netečována. Naše rychlé útoky volaly po gólu, občas jsme soupeře přečíslili, pohledná byla nacvičená standardka Honza - Džamp - Honza těsně nad! Ujalo se až v 72. minutě: Honza perfektně rozehrál a Čert hlavou(!) umístil míč mezi nohy gólmana na 2:3. Zrovna tak nějak si to onen višňovský ochránce svatyně za svoje chování i gesta vůči nám divákům zasloužil. Neradovali jsme se však dlouho. Chvilková ztráta koncentrace a domácí rovněž hlavou vyrovnali na konečných 3:3. Měli jsme ještě 15 minut na to, abychom se ještě jednou trefili a já bych uspěl v tipovací soutěži, jelikož jsem našim barvám věřil na vítězství 4:3. Kluci se snažili, ale sil ubývalo, střely už neměly tu přesnost ani razanci. I tak jsme byli s výkonem našich spokojeni, bojovali, ukázali řadu hezkých fotbalových akcí a všichni věříme, že v neděli 4.9. v 16.30 h to na našem hřišti Šanovu ukážeme. Sám dávám tip na vítězství o 2 branky! Jara mě sice přesvědčuje na daleko výraznější rozdíl, ale to by ho trenéři museli vrátit do útoku. Pak si přidám! A ještě dodatek: S Ivošem v brance byl náš výkon jednoznačně lepší a jeho podíl na našem prvním bodu je neoddiskutovatelný. Rozpačití jsme naopak byli z výkonu rozhodčího T. Fialy, dlužno dodat, že mu situaci ztěžoval svými nepřesnostmi i domácí čárový rozhodčí. Jako diváci jsme po celý zápas povzbuzovali a komentovali vše, co za komentování stálo, i když se to domácím příznivcům asi moc nelíbilo! Ale to je každého věc. Fotbal i na tribuně dokáže být pěkný adrenalin.
Naše branky: Pavel Michalovič, Jiří Kubíček a Petr Horký
Sestava: Ivo Urban - Aleš Žák, Jaromír Jandásek, Jiří Kubíček - Roman Šebela (od  87. minuty Zdeněk Chrenovský) - Petr Horký, Pavel Michalovič, Jan Kudlička, David Švejdík - Marian Vávra, Pavel Ležák. Na lavičce ještě Petr Procházka.

Okresní soutěž IV.C
TJ Sokol Božice B -  Družstevník Jiřice 2:1 (0:0)
S Jarou Lukáčem letos poprvé v brance a s několika posilami v poli jsme k utkání nastupovali jako mírní favorité. Začátek utkání nám však vůbec nevyšel, dokonce v 7. minutě jsme už míč viděli v naší síti, ale Jara padající míč špičkami prstů vytáhl nad branku. Série našich nepřesností vrcholila kolem 11. minuty, kdy se z tribuny ozvalo: "Miro, začni střídat, to je hrůza!" Trenér Mirek Jandásek sice v dané chvíli nevystřídal (i když lavička byla nabitá a velice kvalitní), ale my jsme se vzpamatovali a ve 14. minutě jsme poprvé vystřelili na branku Jiřic. Nejdříve pěknou akci potáhl z levé strany Tom, jeho dobrý centr skončil rohem, který zakončil Jožin Raušer přesnou přímou střelou jako za starých časů. Chvíli na to byl v šanci Svaťa, ale střela se mu nepovedla. Soupeře jsme přitlačili na jeho polovinu, ale ani Zdeněk, ani Honza své příležitosti neproměnili. Tuto část hry zakončila v 21. minutě Majklova hlavička do břevna po Svaťově centru. V 26. minutě vypálil Tom nebezpečnou "jedůvku", ale ani on jiřického gólmana nepřekonal. Občas zahrozili i hosté a v 28. minutě zachraňoval Jara za asistence Dufy a Svati před téměř jistým gólem. Strkanice obou kapitánů v 31. minutě byla asi nejspornějším momentem celého zápasu, rozhodčí Lossel ml. ji však nijak nepotrestal a do konce poločasu bylo na hřišti dusno, byť se v té chvíli již hodně ochladilo, foukal studený vítr a po tropech už dávno nebylo ani památky. "Udělaný" jiřický kapitán se od té doby pohyboval na hrotu útoku a jeho osobním strážcem se stal drobný Svaťa Nevěčný. Byla to dvojice, jak z grotesek Laurel a Hardy, důležité pro nás bylo, že Svaťa svůj stín k ničemu nepustil! Technicky se blýskla v 41. minutě další posila z Lechovic útočník Šombár.
O poločase promluvil do duše oběma kapitánům přítomný delegát utkání a druhá půle už proběhla v klidu. My jsme postupně vystřídali tři muže v poli a byly to změny, které naší hře pomohly. I Jiřice občas vystrčily růžky, ale ani svou největší šanci v zápase v 57. minutě neproměnily. Perfektní centr předvedl v 61. minutě Luboš Ralenovský, ale Tomova střela neměla razanci. V 67. minutě byl v šanci Marian, poté pěkně vystřelil Zdeněk. Na obou stranách však bylo taky plno nepřesností a to i dílem silného větru.
Naši vedoucí branku vstřelil v 70. minutě Tom po vyšachování obrany Jiřic a druhou přidal o minutu později Marian. Vedli jsme zaslouženě 2:0. Když pak v 74. minutě skončila hlavička výborně hrajícího Macka na břevně, zdálo, že již zápas dovedeme bez problémů do vítězného konce. V 88. minutě se v šanci ocitl i další náš nový hráč Pepa Myška z Mackovic. Hosté však bojovali až do závěrečného hvizdu sudího, který několik minut (zbytečně) nastavil. Nejdříve snížili na 2:1 Pavlem Plískou a chvíli poté mohli i vyrovnat. Naštěstí šla jejich střela těsně mimo a naše zasloužené vítězství zůstalo zachováno.
Co potěšilo? Všichni noví hráči: Josef Raušer, Luboš Bařák a Josef Myška. Oba hráči, kteří nastoupili letos poprvé: Luboš Ralenovský a Jaroslav Lukáč. A z ostatních hráčů bych kromě výše zmíněného Martina Topolčana pochválil ještě Zdeňka Chrenovského. V béčku mu to prostě pasuje, hraje s přehledem a bez chyb a patří k nejspolehlivějším hráčům.
Branky: Tomáš Rauš a Marian Vávra.
Sestava: Jaroslav Lukáč - Zdeněk Chrenovský, Josef Raušer, Jiří Himal, Svatopluk Nevěčný - Marek Zifčák (od 46. minuty Luboš Ralenovský), Martin Topolčan, Jan Kudlička (od 46. minuty Marian Vávra), Tomáš Rauš - Luboš Bařák (od 67. minuty Josef Myška), Michal Himal (K).

Žáci
Mikulovice - Božice 0:2 (0:2)
Na novém hřišti v Mikulovicích se naši žáci ukázali ve výborném světle a zaslouženě zvítězili brankami Filipa Kresana a Adama Vařeky. Výborný výkon podal Roman Šob. Naše hráče vedla dvojice Karel Hala - Roman Himal a s výkonem svých svěřenců byli velmi spokojeni. S výkonem rozhodčího už méně.

                                                                                                           Ladislav Nevrkla






3 komentáře:

  1. Změna termínu IV.C: Slup B - Božice B NE 25.9.2011 v 10:15 h (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Všimnite si na fotce u nadpisu co dělá gólman Višňové ;) ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Naše "B" zvítězilo v Banticích nad Prosiměřicemi B 5:4. Hattrikem se blýskl Tom. Více v neděli. (lan)

    OdpovědětVymazat