sobota 13. srpna 2011

Fotbal: Domácí prostředí nám (v sobotu) nepomohlo (akt.)

Hostan okresní přebor jsme zahájili sobotním zápasem na domácím hřišti. Hosté z Mor. Krumlova nás však vůbec nešetřili a hráli si svůj tradiční silový fotbal. Tomu nebylo naše výrazně omlazené mužstvo stavu čelit celých 90 minut, ani kdyby mu na to zbyly síly.
Někteří hráči základu chyběli z omluvených důvodů (Ivo Urban, Patrik Šotkovský nebo Aleš Žák), proč ale nehrál David Švejdík, to nám všem zůstalo záhadou. Chci věřit tomu, že již příští týden (opět doma, tentokrát s Rakšicemi) ho uvidíme na kraji zálohy.
Nedělní derby "B"týmů Božic a Břežan se tentokrát neslo ve sportovním duchu a po zápase jsme si s kapitánem Jiřím Bobkem podali ruce. Břežany dobře začaly, my jsme dobře skončili!

Hostan OP: Božice A - Mor. Krumlov B 1:5 (0:1)
První poločas jsme s Krumlováky drželi krok, ale první jakous takous šanci měl Marian Vávra až v 19. minutě. Zato přetížená obrana se nenudila vůbec a v řadě případů odolávala s velkou dávkou štěstí. Pěknou kombinaci, kterou zakončovala dvojice Jara - Honza skončila Honzovou střelou nad, ale poprvé jsme si od diváků vysloužili potlesk. Jenže. Hned z následující protiakce si Krumlovští "vykoledovali" přímý kop a dlužno dodat, že ho sehráli díky nám mistrně. Zeď jsme postavili tak poctivě daleko, že měl střelec úhel kopu daleko větší a navíc si gólman zeď nedirigoval, takže perfektní tvrdá přízemní střela podél zdi k naší levé tyči skončila bez jakéhokoli jiného kontaktu v naší síti! Byla to první studená sprcha dnešního zápasu. Jinak ale to byl do 37. minuty zápas bez gólových šancí. V té chvíli se Krumlov dostal do dvou výraznějších šancí a kouč David Švestka volal na našeho stopera: Jirko, diriguj to! Jirka by určitě rád dirigoval, ale nějak nebylo koho. Krumlovský gól nás rozhodil a ztratili jsme koncentraci. Jenom díky nepřesným krumlovským střelcům se skóre do konce poločasu nezměnil (jejich největší šance byly ve 40. a 44. minutě). Osobně jsem očekával, že do druhé půle nastoupíme se změnami. Chtělo to nasazení ještě nějakého zkušeného hráče z lavičky a otázkou je, jestli to neměl být sám kouč David Švestka. Začali jsem však nebojácně - v 46. minutě skončila tečovaná střela Kuby Zifčáka na rohu a následná střela Pavla Michaloviče šla těsně mimo. Od diváků znělo: Dobrýýýý! Ale kdosi replikoval: Dobrý to bude, až to bude v brance! V šanci se ocitl v 53. minutě Jara, ale střela z úhlu už neměla razanci. Pak však přišla pětiminutovka hostí (57. a 62. minuta) - a rázem jsme prohrávali 0:3. Dá se říct, že jsme dostali laciné branky. Naší nejkrásnější střelou zápasu byl přímý kop v podání Honzy Kudličky v 70. minutě, ale "áčkařský" gólman Krumlova Michal Bogner míč bravurně z vinglu vyrazil. V té chvíli přišel do ochozů další fanoušek a s voláním: Božice, gól, gól, gól, gól, gól! vyzval naše hráče k akci. Vyslyšíme ho? Vyslyšeli jsme toto volání v 74. minutě, kdy se Jara Jandásek nebojácně pohyboval v brankovišti při našem rohu a hlavičkou ve svérázné pozici snížil na 1:3! Nakoplo nás to a najednou se zdálo, že se ještě pokusíme se zápasem něco udělat. Najednou se rozběhal Marian, na hřišti už byl Petr Horký a vypadalo to nadějně. Jenže zase přišlo naše zaváhání v 78. minutě, gólman Milan neudržel míč a ten skončil za brankovou čarou. To nás definitivně srazilo. Ještě jednou náš gólman zachraňoval jistý gól, ještě jednou lovil míč ze své sítě (v 87. minutě) a ještě jsme dvakrát vystřídali, ale zápas už byl dohrán v pochmurné náladě. Škoda, protože zase takový špatný výkon jsme nepodali. Reputaci si můžeme napravit již příští neděli, kdy u nás přivítáme nováčka soutěže z Rakšic.
Naše sestava: Milan Pavlík - Roman Šebela, Jiří Kubíček, Zdeněk Chrenovský (Petr Horký) - Jakub Zifčák (87. m. Tomáš Rauš), Jan Kudlička, Tomáš Kudlička (od 84. m. Marek Zifčák), Pavel Michalovič - Jaromír Jandásek, Marian Vávra
Branky: Jaromír Jandásek - 2x Karel Pelikán, po jedné Jiří Kotlán, Tomáš Laml a Tomáš Březina.
Rozhodčí: P. Kolesa (velmi dobrý), AR: M. Fousek a R. Fousek.

IV.C: Božice B - Břežany B 5:3 (1:2)
 Obě mužstva posílená o hráče "A" týmů se do zápasu vrhla s chutí. Ve 2. minutě "polechtal" Tom svou měkkou standardkou okolí pravé břežanské tyče, ale za další dvě minuty už jsme po chaosu a zmatku v naší obraně prohrávali 0:1. Tentýž hráč - Lukáš Švejdík - zvýšil v 10. minutě na 0:2 pro hosty. Divoká přestřelka prvního poločasu byla završena v 10. minutě, kdy pohotový Jara Jandásek dorazil vyraženou střelu Mariana a snížil tak na 1:2. Hra se poté trošku zrychlila a naši sem tam vycenily zoubky. Ve 23. minutě zahrál břežanský obránce ve vápně rukou a rozhodčí Zemek ukázal na značku pokutového kopu. Míč si postavil Čert, ovšem pozorný gólman jeho střelu do pravého růžku vyrazil. Vyznamenal se i náš brankář David Mareš. Běžela 40. minuta a my jsme dostali znovu k dispozici penaltu po faulu na Čerta. Míč si postavil kapitán Majkl a střelil stejně jako předtím Čert. A dopadl taky stejně. Skóre se už do konce poločasu nezměnilo.
Do druhé půle nastoupil místo Čerta Pacík a hned ve 46. minutě proměnil přímý kop nařízený za faul na Mariana. Podíl na brance měl i špatně postavený gólman Břežan. Stav byl 2:2. Hosté se naposledy v zápase ukázali v 57. minutě, kdy Robert Lysák využil nepřesností v naší obraně a z 25 metrů vypálil k pravé tyči. Břežany opět vedly 2:3. V 64. minutě ovšem pohotový Pacík opět srovnal na 3:3, kdy vyraženou střelu umístil do břežanské branky. Oživili jsme hru příchodem Zdeňka Chrenovského (za zraněného Mistra) a Mirka Koláčka za Maru Zifčáka. Celý zápas poctivě "oddřel" Jara Jandásek. Po jeho "pádu" do hlavičky v hostujícím brankovišti volal na něj jeden náš fanoušek: "Jaro, zahrab to!" "To je na grejdr!" opáčil mu suše Jara. Chvíli na to (v 73. minutě) jsme se Jarovou zásluhou poprvé v utkání dostali do vedení - nohou(!) usměrnil míč podél gólmana. Vedeme 4:3. Od té chvíle se začal hrát "totální fotbal" - všichni hráli všude a každý si chtěl dát gól! V 78. minutě jsme vyšachovali břežanskou obranu, Marian udělal jednu kličku, druhou a střela podél brankáře skončila v brance. Pojistili jsme si vítězství 5:3. Břežany moc chtěly, ale neměly už síly na zvrat. Vyčerpaní "áčkaři" měli v nohách dopolední zápas v Horních Kounicích a jiní hráči na obrat neměli.
Naše sestava: David Mareš - Zdeněk Svoboda, Jirka Kubíček, Mistr (Zdeněk Chrenovský), Svaťa Nevěčný - Tomáš Rauš, Marian Vávra, Čert (Pacík), Mara Zifčák (Mira Koláček) -  Majkl, Jara Jandásek.
                                                          Ladislav Nevrkla

7 komentářů:

  1. zdar,noo to byl zapas,je to tak,pokud nebudou všichni budeme se strachovat o udržení v okresu,nevim proč neni Ivoš,ale to je věc trenérů.Jeden z pilířů Božic,můj názor je ten,že naši trenéři maji jít ještě hrát a nechat trénovat jiní,zkušenější .Nebude t lehká sezona,víme to všichni.Milda.

    OdpovědětVymazat
  2. Nemůžu hodnotit po prvním zápase naše mužstvo,ale co dělá obrana je tede na pováženounic vše se řeší až nato hoří,no a Pavlik to pak taky neřeší,ja potřeba,klid v obraně a Ivoše v brance jinak je zle.

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem to psal minule, Ivoš není a ještě minimálně příště nebude, protože není v době konání zápasů doma, je na brigádě.

    OdpovědětVymazat
  4. Není fér házet vinu jen na obranu a brankáře. Obrana byla celej zápas přetížena jednak braněním dobře se pohybujících krumlováků a k tomu se snažila rozehrávat jak po zemi, tak vzduchem. Mnohdy ale nebylo komu a nebo po ztrátě zálohy a útoku se zase muselo bránit. Jasně chyby tam byly, ale co třeba v útoku, nikdo tam přádně nedokázal podřet míč, nebo obejít protihráče. A brankářův gol byl jen jeden. I kdyby byl Ivoš, tak ten by toho o moc víc nezachránil.

    OdpovědětVymazat
  5. Jo to máš naprostou pravdu,nesvalovat vinu jen na obranu,či brankáře,kolik takových zápasů jsme prohráli,moc jich nebylo loňskou sezonu,ale to se zlepší příchodem absentovaných kluků,tak snad s Rakšicema ukážem,že máme na okres a nebudeme se celý ročník zachraňovat.A snad už přemluvíte Ivoše do branky,asi se mu moc nechce u nás chytat,že když nejezdí na mistráky.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý večer,zdravím do Božic,chodím na Vaše stránky dost často,ale divím se jedné věci,a to vašim hloupým poznámkách na adresu Vašeho mužstva,po prvním kole nedělejte závěry a snažte se hrát i bez chlapů co chybí.
    Co se týče Iva, tak o tom vím nejvíce,jsem jeho otec,takže,aby jste věděli Ti, co sem pořád píší, proč chybí,je na brigádě a na dovolené.Vrátí se 23.8 v úterý a potom bude jezdit k Vám na zápasy.Taky ho to částečně mrzí,ale potřebuje dodělat tu brigádu.Tak vyhrejte i bez něj,a třetí zápas je u Vás,to mi dnes řekl.Ať se Vám daří. Urban M.

    OdpovědětVymazat
  7. Mildo podepiš se celým jménem ať víme o kom si máme myslet, že fotbal jen sleduje a blbě kecá v hospodě... To, že se trénování ujal David Švestka a Petr Horký je za poslední dobu nejchytřejší tah v kabině mužstva. Mě osobně oba velice překvapili aktivním přístupem a dobrým citem pro hru z lavičky. Jen zatím nevyšel zápas. Patrik Šotkovský

    OdpovědětVymazat