neděle 12. února 2012

Ještě jednou k ochraně (záchraně) památek

V návaznosti na moje zamýšlení nad stávajícím i budoucím osudem budovy současného "Kina Marta" jsem se v neděli ráno dočetl, že za záchranu památek neusilujeme aktuálně pouze v Božicích. U 18 km vzdáleného Hevlína právě v tomto směru došlo k významnému posunu.

Jak uvádí nedělní znojemsky.denik.cz, byla nádražní budova v Hevlíně v lednu 2012 zapsána ministerstvem kultury mezi kulturní památky. Podle znojemského Spolku pro regionální dopravu je to první předpoklad k přípravě unikátního turistického projektu. Místopředseda Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě Jiří Kacetl, známý i tím, že do poslední chvíle plédoval za záchranu hevlínské lokálky, má v tomto směru další plány, podobně jako starosta Hevlína Drahomír Nosek. Zatímco hevlínský starosta žádá "jen" o bezúplatný převod celé lokální trati Správu železniční dopravní cesty pod Hevlín, má Spolek pro veřejnou dopravu smělejší plány, na něž ovšem bude třeba i širší spolupráce celého mikroregionu Hrušovansko, tj. i naší obce Božice. Dokonce myslím, že je nás tady dost zájemců o tuto problematiku a budeme zcela určitě tuto aktivitu Jiřího Kacetla podporovat.
Spolek by v Hevlíně ve spolupráci s Hevlínem a Hrušovanskem rád realizoval ojedinělý projekt financovaný z evropských peněz z existujícího přeshraničního programu. Ve zkratce lze říct, že by cca 12 km trať mezi Hrušovany n. J. a Hevlínem byla využívána na sezónní provoz šlapacích drezínek. V Česku by to byla první takto využívaná trať, vzorem může být dolnorakouská dráha Asparm - Ernstbrunn. Samozřejmě, že u nás nejde nic jednoduše, a tak je ojedinělý nápad teprve na startu. Každopádně by se k němu měl vyslovit mikroregion Hrušovansko, jelikož jde o propagaci a zviditelnění celé naší oblasti. Věřím, že Božice - jako obec "na trati" - tuto zajímavou aktivitu podpoří.
                                                                 Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat