pátek 17. února 2012

Víno z Božic mezi stovkou nejlepších v ČR

Příští týden bude na zámku ve Valticích otevřen Salon vín 2012. Je v něm zastoupeno sto nejlepších vín vzešlých z národní soutěže ČR. Je to nejprestižnější a v podstatě jediná oficiální soutěž tohoto druhu u nás. Mezi stovkou vybraných vín je i víno pocházející z božické viniční tratě.

Mezi nejúspěšnějšími převažují bílá vína (62 vín), je zde zastoupeno 25 odrůd (nejvíce vzorky je zastoupeno Rulandské šedé - 11) a podle jakostního zařazení je zde 54 vín v pozdním sběru. Nejvíce vín je z ročníku 2010, nejúspěšnější podoblastí je mikulovská s 29 položkami a nejúspěšnějšími výrobci jsou Znovín Znojmo, a.s. a Zámecké vinařství Bzenec, s.r.o., obojí s 10 víny. Sítí výběrových kol (5 oblastních a poté dvě finálová) prošlo celkem 1 245 vín. Z úspěšné stovky byla určená vítězná vína s titulem "Šampion" a "Vítěz kategorie".
Božice v této úspěšné společnosti zastupuje Chardonnay, pozdní sběr, viniční trať Stará hora, výrobce Znovín Znojmo.
Byl jsem docela překvapen vším, co se tohoto vína týká. Tak za prvé: výrobce! Za druhé viniční trať! Tak velký úspěch - a my o něm nevíme! Na informační tabuli, která již několik let informuje turisty na Božicku o viničních tratích, jsou u Staré hory uvedené tři typické odrůdy (Ryzlink vlašský, Sauvignon a Rulandské modré), ale Chardonnay nikoliv! Bude to chtít asi aktualizaci! A nejen kvůli "šardonéčku". Otázkou je, kdo ji zaplatí? Překvapil mě i výrobce. Jak vidno, kupuje i takový gigant jako Znovín ty nejkvalitnější odrůdy z různých tratí, neboť v soutěži uspěl i s dalšími víny z různých tratí na Znojemsku (Slup, Stošíkovice na Louce, Horní Dunajovice, Hostěradice), podobně jako Zámecké vinařství Bzenec (u nás koupili hrozny z tratí  obcí Olbramovice a Šanov). Ze Znojemska ještě uspěli tito výrobci: Vinařství Waldberg Vrbovec (2x) a Vinařství Lahofer Dobšice. Určitě nám všem mezi oceněnými chybí jeden známý výrobce. Že by se nezadařilo ani jedním vzorkem?









S použitím materiálu z týdenní přílohy Lidových novin Pátek, 17.2.2012 připravil
                                                             Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Předpokládám správně, že je to z vinice Robina Turoně?

    OdpovědětVymazat