pondělí 13. února 2012

Opravy památek

Je pěkné, když se obce starají o historické památky ve svých katastrech.  Při svých toulkách jižní Moravou jsem nafotil okolo sta kapliček v různém stavu, od opravených až po trosky.  

U nás se poslední dobou podařilo opravit sochu sv. Donáta a upravit okolí, není to však vše dotaženo až do konce. Plánována byla třeba lavička, ta chybí.  Podařilo se opravit zvoničku, barva snad už nikomu nevadí.  Nyní se opravuje Bílý kříž, který už měl na kahánku. Záchrana přichází na poslední chvíli. Na poslední chvíli a vlastně náhodou byl zachráněn památník padlým bývalým obyvatelům Božic umístěný nyní na místním hřbitově.
Ale abych se vrátil k těm kapličkám, nebo-li zděným poklonám, které patří do naší krajiny a které jistě normálnímu člověku, ať už je vyznání jakéhokoliv,  nevadí. Předkládám pět snímků kapliček z blízkého okolí: jedna stojí v Hrádku, tří v Mackovicích a jedna je naše, božická. Poznáte, která je ta naše a na co čeká?                    
                                                                                                                                      -hic-







3 komentáře:

  1. Já vím, která je naše. Ta nej nej.... v nejhorším stavu. Ta předposlední, ta je ta naše božická. U cesty, která vede z Křídlovic ke mlýnu. A čeká na opravu. Snad se taky časem dočká. Barik

    OdpovědětVymazat
  2. nevím,kdy byla opravena, ale už nenní v nejhorším stavu. JL

    OdpovědětVymazat
  3. Opravovala se na přelomu dubna a května a foto z rekonstrukce je k nahlédnutí v článku Obec pečuje o své památky -
    http://probozice.blogspot.com/2012/04/obec-pecuje-o-sve-pamatky.html
    (lan)

    OdpovědětVymazat