neděle 12. února 2012

Toulky po jižní Moravě 3: Jevišovická přehrada v negližé (akt.9.4.)

Dnes chci představit vodní nádrž na řece Jevišovce. Snímky jsou pořízeny nedávno, tedy v době, kdy byla přehrada vypuštěna a nyní se čistí od nánosu bahna. Zlepší se tím snad kvalita vody, která poslední dobou připomínala spíše  zelenou břečku.
Omlouvám se za kvalitu snímků, protože byly pořízeny za mlhy a mrholení. Jevišovická přehrada je nejstarší na Moravě a byla vybudována v letech 1894 až 1897. Zděná hráz je vysoká 25,5 m a v koruně dlouhá 122 metrů. Vodní plocha je 14,5 ha a největší hloubka je 14,5 metru. Délka vzdutí hladiny je 0,8 km. Byla postavena jako zásobárna vody pro místní průmysl a jako ochrana před povodněni. Jedná se tedy o malou, ale pěknou přehradu, ležící v pěkném romantickém údolí.
Plocha povodí Jevišovky po hráz je 138 km2. Nyní je přehrada prázdná a po dně jezdí těžké stroje, ale už v dubnu by se měla plnit a v létě již bude sloužit rekreaci.  
 Pamatuji dobu, kdy zde byly dva plovoucí bazény a půjčovna loděk, které velel jeden pan učitel ve výslužbě, jehož jméno jsem už zapomněl, ale vždy nám jako studentům půjčil loďku s červeným křížem a my jezdili po přehradě jako jakýsi záchranáři. Nevím, zda bychom tehdy někoho zachránili, ale vzpomínky na jedny krásně prožité prázdniny zůstávají.      Jevišovickou přehradu a okolí doporučuji navštívit!  Je zde více zajímavých věcí. 
                                                                                                                                          -hic-










2 komentáře:

  1. Vyčištění Jevišovické přehrady se rychle chýlí ke konci.Dnes 8.4., je dokončeno vyvážení nánosů, některé břehy jsou opevněny kamenem, opraveno je přehradní těleso a kamenná terasa v místě, kde bývalo koupaliště. Před dokončením je úprava břehů po provizorních cestách a zrušení přejezdu na dně nádrže. Přehrada by se tedy v dohledné době mohla začít napouštět. Pokud tedy bude v řece Jevišovce voda, dnes byla spíše potokem. -hic-

    OdpovědětVymazat
  2. 9.4.2012 doplněny aktuální fotografie k Jevišovické přehradě (Toulky 12.2.2012). -hic-

    OdpovědětVymazat