pátek 24. února 2012

Kdo bude sedět za božickou značku?

Celý týden je mediálně vděčný pro umělce ze sdružení Ztohoven Romana Týce, který před časem nahradil v pražských semaforech obvyklé dopravní panáčky (červeného a zeleného) různými figurkami.

Blesk.cz k tomu napsal: Roman Týc, vlastním jménem David Hons (38), dostal šedesátitisícovou pokutu za to, že na pěti desítkách semaforů v hlavním městě vyměnil v roce 2007 sklíčka se statickými panáčky za své umělecké kousky - a tak červené a zelené mužíčky vystřídali oběšenci, opilci a další postavičky, které bavily pražské chodce. Místo zaplacení si však dobrovolně vybral třicetidenní vězení. Především, aby poukázal na údajnou nesmyslnost celého trestu. Do pankrácké věznice měl nastoupit tento pátek. 
Nechám umělce svému osudu, zajímá mě však, proč dosud nikdo nic neudělal se svérázně upravenou dopravní značkou na křižovatce u školy (u sýpky) v Božicích - viz foto. Nevěřím tomu, že by kolem za celý rok neprojel nikdo ze zaměstnanců Správy a údržby silnic Znojmo, kterým dopravní značka patří.
Když už máme na pražského umělce tak přísný metr, mohli bychom aspoň v Božicích iniciovat výměnu této dopravní značky, neboť jak jsem již několikrát upozornil, je tato značka i tvarově nepřesná a zavdává podnět k tomu, aby se na takto značené křižovatce něco nedobrého semlelo. Tuto středu jsem opět viděl zděšený výraz v očich řidiče, který jel za mnou do kopce, já hodil blinkr doleva k bytovce, což on ovšem nemůže tušit, jelikož zde podle značky musí každý řidič jedoucí rovně k nádraží taky hodit blinkr doleva a strašně se divil, že přibržďuji a zatáčím v pravém úhlu skutečně - nikoliv fiktivně - doleva. Blikat na této křižovatce doleva a jet rovně k nádraží je skutečně "vynález zkázy" a ten, kdo tvar této křižovatky na značku navrhl a nakreslil, by měl být adeptem přinejmenším na Nobelovku!
Udělat s tím může Správa a údržba silnic jediné: dopravní značku vyměnit! A když to nevidí sami ze SÚSky, tak jim asi budeme muset dát podnět my z Božic.


                                                         Ladislav Nevrkla



1 komentář:

  1. Zpráva z médií: K dopravní nehodě, při které se na silnici mezi Boroticemi a Božicemi srazila dvě sosobní auta, vyjížděli dnes (čtvrtek 15.3.) před půl pátou odpoledne znojemští záchranáři. Hasiči vyprošťovali zraněné lidi, došlo i k úniku provozních kapalin. (lan)

    OdpovědětVymazat