sobota 30. června 2012

Něco o novém hodovním právu

Asi nejviditelnější proměnou prošlo letos předávání tzv. hodovního práva. Vše dřívější bylo opuštěno a nové uvedeno v život. Dlužno dodat, že to nové se velmi povedlo a to staré (archaizující řeč při předávání) bylo bez náhrady zapomenuto.
Každého předpokládám oslovilo především nádherné řezbářské dílo Ing. Josefa Zelinky ze Šitbořic, známého a významného řezbáře a sochaře Hanáckého Slovácka. V rukách letošního stárka Jakuba Zifčáka působilo totiž nejen majestátně a důstojně, ale svým uměleckým duchem zvýraznilo symboliku božických hodů.
Jsem hrdý na to, že jsem patřil k těm, kteří v kulturní komisi někdy na počátku 90. let 20. století navrhli, aby se tradice božických hodů přenesla ke svátku patronů našeho kostela sv. Petra a Pavla. Letošním novým hodovním právem dostává toto datum definitivu. A díky P. Marku Orko Váchovi má i kněžské požehnání.
Vše kolem nového hodovního práva (nápadem počínaje, zadáním realizace pokračujíc a premiérovým předáním konče) má pak společného jmenovatele. Tím je současný božický starosta Karel Hala. Božické hody 2012 tak vstoupily do božické historie.

                   Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat