sobota 6. října 2012

Týden v tichém domě (akt. 8.10.)

Možná se nám všem zdálo, že se tento týden nic zajímavého a důležitého v naší obci nestalo, ale není tomu tak. I bez velkých událostí u nás život pulzoval naplno.
Hosté od Uničova si prohlédli v sobotu odpoledne naši obec, nejvíc je zajímala výstavba kanalizace a prohlédli si i náš nádherný sportovní areál, tj. fotbalové hřiště a jeho zázemí. Fotbal, to je vůbec náš momentálně nejvýraznější fenomén a až budoucí generace docení, co všechno se díky fotbalu v naší obci kolem roku 2010 udělalo a že díky fotbalu se o Božicích ví i dál, než jenom v našem katastru. A to je moc důležité!
Hosté poté poseděli v jednom nádherném sklípku v borotické vinné uličce, což je naše další aktuální plus. Opravených sklípků u nás přibývá a tak stále zůstává s velkým otazníkem  - z mého pohledu - naprosto nesmyslná investice do opravy tzv. obecního sklepa. Ani nedávný "burčákfest of Božice" na tom nic nezměnil a nebýt skupiny našich seniorů z domova důchodců asi by převážili pořadatelé nad návštěvníky. I hosté od Uničova trochu nevěřícně kroutili hlavami nad řadou opuštěných nebo špatně udržovaných sklepů. Zvlášť ve stínu těch opravovaných a udržovaných.
Rušno a veselo prý bylo dnes i u Božického rybníka. Oficiální akce to ale nebyla, takže to ponechávám jenom v rovině místní zprávy. Jo a taky se konal oblíbený sraz bývalých žáků základní školy, tentokrát ročníku 1968. Pamatuji si na ně docela dobře, učil jsem tenkrát v Božicích první rok a oni byli osmáci a s jejich třídním Slávou Peřinkou jsem s nimi byl i na školním výletě. Sláva se nemohl jejich srazu zúčastnit, všichni  - i já - ho upřímně zdravíme. Třeba si to přečte.
O tom, že se na řadě míst věnujeme různým stavebním úpravám ve svých obydlích, ani nemluvím. Takový už je život na vsi. Obdivuji všechny, kteří se do staveb a oprav pouští a snaží se nejen aby dobře bydleli, ale taky o to, aby naše obec dobře vypadala. Je nejlepší vizitkou obce, když i pouhý návštěvník vidí, že se tady pořád něco děje. A zedníky aby člověk platil zlatem :-)!
Ještě jednu nepříjemnost řeší obecní orgány, a tou je sprejerství. Případ z uplynulého týdne má už ve své gesci kriminální policie a stopy nezadržitelně vedou k odhalení pachatele!

                                                                    Ladislav Nevrkla

P.S. A taky se zase někdo trefil do autobusové značky u sýpky! Ach jo, asi stojí ve špatný čas na špatném místě ...

2 komentáře: