neděle 18. listopadu 2012

Ukázkový gól od našeho nejlepšího podzimního střelce

Kdo přišel v sobotu 17.11.2012 na dohrávku dorosteneckého zápasu Božice - Olbramovice, nelitoval. Pohledný zápas přinesl řadu pěkných fotbalových momentů a nakonec byl korunován nejen naším vítězstvím, pojištěním 2. místa v tabulce OP, ale i nejkrásnějším gólem celé božické podzimní sezóny z kopačky našeho nejúspěšnějšího střelce Slávy Urbana.
OP dorostu: Božice - Olbramovice 5:2 (1:1). Branky: Vlastimil Urban 3x, Adam Egner a Roman Šob po jedné, za hosty Josef Provázek a Lukáš Beneš. Zápas řídil Jozef Števica (blahopřejeme k blížícím se sedmdesátinám).
Naši nastoupili v nejsilnější sestavě, hosté překvapivě také. Bylo to znát celý první poločas, kdy jsme inkasovali nešťastný gól a prohrávali jsme tak 0:1. Více ze hry jsme měli sice v úvodní čtvrthodince my (v šanci byl Čagin, Kája Vávra neumístil hlavičku k tyči), ale branku dali v 15´ hosté. Vojta v brance podcenil dlouhý čechraný míč (takový spíš centr nebo "pozdrav gólmanovi", vyběhl a míč mu nakonec proklouzl mezi prsty zdvižených rukou a zapadl do naší branky! Joj, to byla nepříjemná sprcha v chladném odpoledni.
Perfektním obranným zákrokem se blýskl Jirka Hanzal a do nebezpečných akcí se postupně dostávali naši střelci Sláva, Roman či Lukáš. První Slávovu gólovku ještě hostující gólman vychytal, odvážným pádem pod Slávovy nohy si však obnovil zranění a musel být poté vystřídán hráčem z pole (chytal však dost dobře!).
25´ přinesla něco pro fotbalové fajnšmekry: po rychlé přesné akci trojice Jirka - Roman - Sláva, dostal posledně jmenovaný míč přesně do běhu a naprosto nekompromisně srovnal na 1:1. Po pěti minutách hry se v gólovém postavení ocitl Lukáš, ale neproměnil, stejně jako za minutu po krásné "kličkované" Roman Šob. Svou druhou příležitost zmarnil po rohu Kája Vávra a po chvíli i Lukáš.
Druhý poločas už byl viditelněji pod naší kontrolou. Dvakrát se do šance dostal Roman Šob - jednou "kopl do drnu", podruhé se skopl s obráncem. Přesto se nakonec dočkal úspěchu, když v 55´ po lavinovitém útoku tří našich hráčů dostal míč na vápně a přesnou tvrdou střelou nás poslal do vedení 2:1. V té době jsme měli trvalou viditelnou převahu, která nás trochu ukolébala. V 68´ hosté ožili a po pěkné kombinaci srovnali na 2:2. Jak se říká, to si dovolili dost a tak bylo třeba rychle ukázat, kdo je na hřišti pánem. V 75´ se do šance dostal Lukáš a odražený míč poslal do olbramovické branky Sláva. Šli jsme opět do vedení na 3:2. Chvíli poté poslal Sláva do další šance Čagina. Ten byl faulován podle našeho názoru ve vápně, ale hlavní sudí to posoudil jinak, míč vytáhl do pole a hráčům vysvětlil, proč to nebyl faul (kopal se míč rozhodčího). Dlužno dodat, že téměř nikdo neprotestoval, ale dva naši fanoušci odešli kvůli tomu znechuceně domů. Nijak jsme nezatrpkli, hráli jsme výborně, soupeř byl v těžké defenzívě a  bylo jen otázkou času, kdy mu ukážeme, že ani dneska si z Božic body neodvezou. Našemu týmu kraloval Sláva, který si na hřišti dělal prakticky, co chtěl. Jeho perfektní technický centr orazítkoval břevno a v 78´ po individuální akci mu se štěstím zabránil v úspěchu hostující brankář. Za chvíli na to přeloboval Sláva vybíhajícího gólmana a dobíhající Čagin míč doťukl do branky na 4:2. Byla to jedna z krásných fotbalových chvilek.
Kolem 80´ přišly chvíle pro Frantu Kudličku. Nejdříve povedenou střelou orazítkoval břevno a posléze se blýskl dobrou útočnou akcí zastavenou domácí obranou. Slovní přestřelku s hostující čtyřkou sudí Števica opět řešil "politickovýchovnou desetiminutovkou bez použití karet a musím přiznat, že to v daný moment považuji za dobré (a jak se ukázalo) i dostačující řešení. Určitě vhodnější než ukvapená červená pro Pacíka v Miroslavi. O tom jsem i nadále stoprocentně přesvědčen!
Nejkrásnější fotbalový moment letošního podzimu na božickém hřišti přišel v 85´. Na hranici vápna dostal míč na nohu Sláva a nádhernou nechytatelnou střelou z voleje k tyči pojistil naše zasloužené vedení na 5:2.
V posledních minutách jsme měli ještě další šance, ale zůstaly už nevyužité. Roman nastřeli v 87´ tyč, Cigi byl zastaven (?) v malém vápně , po Čaginově centru chytil hlavičku střídajícího Michala Švédy gólman a stejně tak skončila poslední akce trojice Roman - Sláva - Čagin.
Kromě dorostenců, kteří již na podzim nakoukli do sestavy áčka mužů (Roman, Sláva, Číža, Cigi) si o pozvánku říká i Jirka Hanzal. Ono už sedět v kabině a na lavičce je potřebné a důležité, stejně jako rozcvičení před zápasem a případné střídání a zapojení se do hry.
Naše sestava: Vojta Bačo - Franta Kudlička, Ruda Číížek, Jirka Hanzal - Filip Kresan - Martin Zedníček, Lukáš Svoboda, Roman Šob, Karel Vávra (od 52´ Michal Švéda) - Sláva Urban, Adam Egner. Trenér Marian Vávra, vedoucí mužstva Pavel Nevrkla.

                                                                                            Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat