neděle 29. června 2014

Turistický vyhlídkový vláček ve Znojmě (dopl.1.7.)

Asi si řeknete, proč na tomto blogu dostává prostor znojemský vyhlídkový vláček.? Jaký vztah má tato dopravní zajímavost k Božicím? Pak vězte, že jedním z řidičů tohoto vláčku, s nímž se v turistické sezoně můžete ve Znojmě potkat, je božický řidič Ivan Hudec.
K turistickému vláčku mi Ivan napsal:
Turistický vyhlídkový vláček vozí po Znojmě cestující již 10 let. Trasa vláčku je vedena z Louckého kláštera údolím řeky Dyje až k přehradě. Dále ulicí Napajedla, Velkou Mikulášskou ke kostelu sv.Mikuláše. Odtud pokračuje areálem pivovaru ke hradu. Pivovarem zpět na ulici Přemyslovců, Václavské náměstí, Horní nám., Komenského nám., Mariánské nám., Pontasievská ul., Zámečnická ul., Masarykovo nám., Kolárova ul., Tovární ul., až na nádraží a po Vídeňské ul., následně Louckou zase do kláštera.
Z technických údajů bych podtrhl skutečnost, že vláček je české výroby a lokomotiva je výrobkem firmy Zetor.


Vláček jezdí podle jízdního řádu.




Ceník jízdného:
- obyčejné jízdné: 50 Kč
- děti do 15 let. studenti, tělesně postižení: 30 Kč
- rodinné jízdné (2 osoby nad 15 let + 1 až 2 osoby do 15 let): 120 Kč
- jízdní kolo - zdarma (omezený počet)
- zvířata - zdarma (přeprava omezená na souhlas cestujících a přepravními podmínkami).

 Prvním provozovatelem vláčku byla firma ČAS SERVICE. Od roku 2012 zajišťuje provoz firma ZDS PSOTA.

P.S. Vláček občas opustí i naše okresní město a jeho služeb můžou využít i cestující jinde, např. v Mor. Krumlově. Tam - světe div se - jel dokonce Ivan se svým vláčkem po vlastní ose! Tak abychom nebyli překvapení, kdyby jednoho krásného dne i u nás v Božicích ....  



Minulý týden jsem pobýval pracovně v Německu, v bývalé Dederonii (Východní Německo) a součástí pobytu v Rostocku byla též návštěva známého letoviska Warnemünde na březích Baltského moře. A ejhle - hned u mola čekal na návštěvníky taky vláček. Myslím, že ten znojemský se s ním může směle měřit.




                   (lan)

1 komentář:

  1. I my jsme se tuto sobotu (tj. 28. 6.) tímto turistickým vláčkem, v souvislosti se srazem z ekonomické školy, svezli a byl to opravdu milý zážitek. Znojmo je totiž se vším všudy krásné a tím pádem nezapomenutelné. Prostě se po létech, "vylouplo" do krásy. M.Egnerová

    OdpovědětVymazat