pondělí 8. prosince 2014

Hen tam to je muničák!

Známá scénka z Černých baronů jako by z hlubin zapomnění povstala v těchto dnech ve své hrůznosti. Kdo nebyl na vojně nebo nežil v blízkosti vojenských posádek, neví pořádně ani, o čem je řeč.
Sám jsem skoro před 35 lety muničák párkrát střežil a dodnes si pamatuju noční nepříjemný pocit na stráži. V brdských lesích byl právě už ten pocit divný. Možná jsme strážili staré prázdné sklady (to, abychom se "otužili" a psychicky zocelili), ale možná tam dřímaly výbušniny jako na Zlínsku.
V Božicích jsme měli taky rotu. Muničák u ní snad nikdy nebyl, ale "pamětníci" mi tvrdí, že část sklepů, které jsou jeden vedle druhého propadlé, podél silnice od Borotic, vyhodila armáda do povětří. Ptal jsem se na to i bývalých vojáků, nikdo o tom neví, že by se něco takového událo. Pravděpodobně fáma, ale žije.
Božice mají v plánu revitalizovat prostory tzv. borotické sklepní uličky. Bude třeba postupovat obezřetně. Zajímavých nálezů tam může být víc, než si momentálně myslíme.
                                            (lan)

P.S. Ani jsem si nevšiml, jestli se už na své místo vrátil zcizený "krmelec".

                                                                                                         

6 komentářů:

  1. Také patřím mezi strážce muničáku byl sem tam defakto denně a munice tam bylo mraky jenže tenkrát byla strážní služba jiná. Kolem celého areálu se prováděla strážní služba, k oplocení se nesměl přiblížit nikdo blíž jak na 15 m pak už se jednalo o napadení skladu, budovy s municí hlídali psi které si nikdo cizí 2x nepohladil krom svého psovoda, kolikrát jsme neměli ani obavu z napadení skladu tak jak z toho utrženého psa. Zaměstnanci skladu tam byli denně a když končili předávali se budovy ke střežení včetně zapečetění skladu. Po pravdě ani nevím jestli ještě existuje ale slyšel sem že se rušil a munice se převážela jinam.Jenže když poslouchám o výbuších na Zlínsku tak je tam tolik paradoxů které vyplouvají na povrch. Nechápu jak může vlastnit muniční sklad soukromá firma, jak může v areálu skladu být prováděna rallye, kde jsou zápisy o kontrolách. Při nejmenším je to opravdu až moc divné.
    Co se týče sklepů od Borotic pochybuju že by sklepy vojáci likvidovali, proč by to dělali ale pravda je že nálezy tam mohou být zajímavé.SA

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím, stejně jsem uvažoval i já! U těch sklepů bylo snad historicky křídlovické mrchoviště a do mrchoviště se mohlo dostat ledacos ... Ty propadlé sklepy u Borotic zůstanou stejně záhadou, protože se v určité části propadly jeden vedle druhého, což se dá i dnes shlédnout. I když na Street View se mi zdá, že tam jeden je. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Podle vyprávění pamětníků , dnes už žel nežijících , byly sklepy opravdu záměrně zničeny, a to proto, aby se tam nemohli skrývat špioni. Věřím, že by si i dnes nějaký dosud žijící pamětník vzpomněl .Asi by stálo za to, nějakého vypátrat a dopídit se pravdy. Demolice sklepů určitě byla dle možností utajená, tak pátrat v kronikách bude marné. I když je možné, že pod záminkou bezpečnosti, třeba všetečných dětí , byla akce provedena. A mrchoviště? To bylo v místě zarůstající mýtiny v dnešním obecním lese a to vlevo ( při jízdě od Božic) před odbočkou na býv. posádku. Je zajímavé, že zde špatně rostou i akáty. -hic-

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ještě jedna z mála pamětníků a vím s jistotou, že sklepy v žádném případě nebyly záměrně zničeny ani proto, že by se tam mohli skrývat špioni (to se dozvídám poprvé a docela mne to pobavilo) a ani to nebylo kvůli všetečným dětem. Prostě jak šel čas, lidé sklepy nechaly svému osudu a takto to dopadlo. Takže jediná pravda je, že se na sklepech pouze podepsal čas a v žádném případě lidská ruka. Takže jakékoliv spekulace kolem sklepů jsou pouze výmysly. (me)

    OdpovědětVymazat
  5. Jen taková otázka, co je tím mrchovištěm myšleno? My mladší to jaksi neznáme.. děkuji

    OdpovědětVymazat
  6. A my, starší - pamětníci, to také nevíme. Nikdy jsme tento výraz neslyšeli. Kdo to tak nazval a proč, to by mne také zajímalo. (me)

    OdpovědětVymazat