čtvrtek 1. ledna 2015

Božická média na prahu nového roku 2015

Jak už jsem někde jinde napsal, v obci, kde dosud nejsou v některých ulicích ani 70 let od příchodu nových osadníků (novoosídlenců) zadlážděné chodníky a silnice, je docela jedno, jaká média nás o životě v obci informují. Důležitější je, že taková média v obci existují a v různém rozsahu, různé četnosti i různé kvalitě nás o životě v obci informují.
S koncem roku jsem si udělal takovou "projížďku" po těchto médiích a většinu z nich jsem navštívil. Tištěná média v obci jsou k mání dvě: Občasník Noviny Niva a školní (ne)měsíčník SALÁT. Zatímco Noviny Niva uzavřely letos 14. ročník nemastně neslaně a jeho největší síla a význam spočívá v tom, že se dozvíme, co se děje v okolních obcích (Boroticích, Čejkovicích, Mackovicích, Břežanech, Pravicích a Velkém Karlově), informace o Božicích jsou dle mého mínění nedostačující. Proto se už 14 let vede polemika, jestli Božice potřebují samostatný tištěný zpravodaj, který by se neprodával, ale který by každá božická domácnost dostávala (asi 6x do roka) zdarma do svých schránek. Byly zde především podrobné informace z činnosti rady obce, zastupitelstva obce, obecního úřadu, základní důležité informace ze školy (jak ze základní, tak i z obou mateřských školek), ze života farnosti, informace ze života spolků a jakékoliv zájmové činnosti. Chybět by neměla reklama a inzerce, popř. nabídky služeb a pozvánky na akce.  Myslím si, že zaplnit jednou za dva měsíce 8 stran A4 takového zpravodaje, by neměl být žádný problém. Téměř všechny kandidující strany měly téma Božických novin ve svém programu (asi nejdůrazněji strana vítězná Společné Božice), tak všichni očekáváme, že se s novým rokem konečně ledy hnou. Na posledních Novinách Niva mě zarazilo, že tam není uvedena žádná redakce nebo aspoň redakční rada. Když nic jiného, měly by tam být uvedeni starostové obcí.
Školní časopis SALÁT, to je trošku jiná písnička. I když jedna z důležitých redaktorek pobývá momentálně na mateřské dovolené, udržel si velmi dobrou úroveň a člověk se z něho vždycky dozví něco nového a zajímavého.
Další média jsou internetová. Hodnotit je nebudu, neboť jsem taky jeden z aktérů, a to, jestli vám stojí za to občas na můj blog ProBožice - http://www.probozice.blogspot.cz/ - zajít a něco si zde přečíst, je mi ctí a potěšením. Jen bych připomněl některé další blogy, webové stránky a veřejně přístupné facebookové stránky. Trošku jinou skupinu tvoří soukromé facebooky. Určitě jsou taky zajímavé, ale přístupné jsou jenom určitému okruhu lidí a tím je jejich dosah i význam limitován.
Takže malý přehled na závěr (asi nebude vyčerpávající):
Obec Božice - http://www.bozice.cz/ a facebook obce Božice
ZŠ a MŠ Božice - http://www.zsbozice.cz/
Domov důchodců Božice - http://www.domovbozice.cz/
Fotbal Božice - http://www.probozice.blogspot.cz/search/label/Fotbal
Družstvo božických vinařů - http://dbv.webnode.cz/
Florbal Božice - http://pantherszaci.webnode.cz/
Božické mažoretky - http://www.bozickemazoretky.estranky.cz/
Naše Božice - http://www.nasebozice.cz/ a https://www.facebook.com/pages/Naše-Božice
Kino Marta Božice - http://kino.koumes.eu/
Farma Klíč - https://cs-cz.facebook.com/farmaklic
Sportovní rybolov Božice - https://cs-cz.facebook.com/pages/Sportovní-rybolov-Božice

             (lan)











4 komentáře:

  1. Pani nebo slecna tady komentuje soukromi faceboku,ale soukromi osobni to uz ji asi nic nerika,mela by se nad sebou trochu zamyslet a ne komentovat neco co sama nerespektuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Jé to je pěkně napsaný!!Hlavně aby si to určití lidi na facebooku vzali k srdci to soukromy druhých!

    OdpovědětVymazat
  3. A jak můžete vědět,že to osoba nerespektuje,když ani nevíte jestli je to slečna nebo paní? To už jde vidět inteligence :-)

    OdpovědětVymazat
  4. A pane Nevrkla přejeme pěkný Nový rok a ať máte v roce 2015 o čem psat a ne aby si to tady někdo pletl s vyřizování soukromých problemu.

    OdpovědětVymazat