sobota 4. dubna 2015

Hrkání v Božicích (akt.6.4., foto)

Tak to na Zelený čtvrtek začalo ...
Sám jsem byl překvapen, že se pod kostelem na Zelený čtvrtek sešla třicítka božických kluků s hrkači ( v podobě trakařů i ručních strojků) a řehtačkami. Po trojnásobné objížďce kostela se pět skupinek rozešlo a rozjelo pod vedením stárků do určených lokalit. Na Bílou sobotu hrkání vyvrcholilo vyhrkáváním.
Je to po téměř šedesáti letech pokus obnovit v Božicích velikonoční tradici, na kterou my, kteří pocházíme z oblastí, kde se hrkalo i za tuhého komunismu, nikdy nezapomeneme.
I v dobách, které tomu nepřály, jsem vozil svoje kluky k rodičům, aby poznali ten jedinečný zážitek. Věřím, že i letošní božičtí hrkači vezmou tuto obnovenou tradici za svou a že si to stárci v následujících letech už zorganizují sami. Hrkání, to je totiž navýsost klukovská záležitost, a je věcí osobní cti být stárkem a postarat se o přípravu a organizaci hrkání.
Letos to určitě jinak nešlo, než jak jsem viděl. Patří dík těm, kdo se tohoto "nultého" ročníku chopili a připravili vše tak, jak jsem viděl v pátek 2.4.2015 v 18 hodin.
Na Velký pátek ráno se ukáže, jak to vypadá s výdrží a odpovědností (nejmenší jsou ráno automaticky omluveni) a trojnásobné denní hrkání prověří i fyzičku našich hrkačů. Držím jim všem palce, aby to zvládli a po sobotním vyhrkávání byli spokojení i s nadílkou a odměnou.
Během noci a zítřka přidám další fotografie.

                          (lan)
... tak to na Bílou sobotu končilo ...

... vyhrkáváním a ...

... košíček se plnil ....

...a ještě pěknou koledou jako poděkováním!
Takhle se vyhrkávalo v Křídlovicích ...

Na Zelený čtvrtek nejdřív všichni 3x kolem kostela ...














... porada stárků ....




















... a po skupinkách do ulic ....


... na Velký pátek ráno ...


8 komentářů:

  1. Jenom malá oprava, já jsem odešla z Křídlovic v r. 1966 a od mého mládí až do tohoto roku, tj. 1966 se každým rokem hrkalo (pak nevím). Vůbec na to neměl vliv žádný "tuhý komunismus". (me)

    OdpovědětVymazat
  2. Klidně tu větu vyhodím, jenom vím svoje a na vlastní kůži. Ale pravdou je, že kdo hrkat chtěl i přes s tím spojené riziko, mohl. Já se ptal jen několika jedinců - třeba pána, který do Božic přišel v roce 1959 - a ten si žádné hrkání nepamatuje! Ať se ozvou pamětníci, rád svá "bílá místa" zaplním a údaje upřesním. Každopádně děkuji za tuto informaci a budu zjišťovat dál. (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdo netvrdí, že je potřeba ta věta vyhodit. V každé vesnici to bylo jinak a hlavně to záleželo na tom, jak to bylo zřejmě "přehlíženo". Zajímalo by mne také, jak se ten pán, který přišel do Božic v r. 1959 jmenuje a že to tak dobře ví. Já hovořím o Křídlovicích, jak to bylo v Božicích to mi není známo, ale v Křídlovicích se to určitě dodržovalo.!!!(me)

      Vymazat
    2. To je přesně ono, jak to bylo přehlíženo ... Jinak i z takové prkotiny mohly být (a byly) problémy ...

      Vymazat
    3. Já jsem sice rodilý Znojmák ale co si pamatuju tak se ve Znojmě hrkalo každý rok po 3 dny aniž by nás nebo naše rodiče někdo peskoval. Hrkalo se v Oblekovicích, Šaldorfu, Sedlešovicích a na Dukelské. Bylo to naprosto normální.

      Vymazat
  3. Tak jsem zjišťoval a doopravdy se v Božicích tak do roku 1963 hrkalo. Potvrzuje to Honza D. (*1953), který si vzpomíná, že tak do svých 10 let hrkal, vybavuje si to Jarek N. (*1954) i Honza K. (*1958). Milada M. z Křídlovic (*1955) si hrkání nepamatuje. Každopádně se obnovené hrkání setkává s velice příznivým ohlasem po celých Božicích.! (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Po cestě do kopce ke staré škole, se stala chlapcům taková nemilá věc. Jedna paní z novostaveb otevřela dveře a místo odpovědi na pozdrav je přibouchla zpátky. Jak to pak my rodiče těm dětem máme vysvětlit??? Možná kdyby se nad sebou zamysleli dospělí, nemuseli by jsme tolik kárat děti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celkově mě ale překvapilo, kolik lidí bylo milých a vesměs děti bohatě obdarovávali. A že se někteří chovali takto? Sami sebe zesměšnili, kluci nejsou hloupí a určitě z toho měli srandu. Určitě si z toho negativní příklad brát nebudou.

      Vymazat