pátek 11. prosince 2015

7. ZO: A zase ta voda. Takhle se však nevyjednává!

Více než dvě a půl hodiny jsme včera strávili v obecní jídelně. Nepodávali se tam však řízečky s bramborovým salátem - ty se prý málem nedostaly na všechny účastníky tradičního středečního setkání božické radnice s důchodci (nikoliv seniory) - ale zástupci společností Vodovody a kanalizace Znojmo a Vodárenské a.s. Znojmo se zde pokusili protlačit silou své návrhy smluv týkající se vody.


Poznámek jsem si udělal hodně, ale ve svém výsledku se stěžejní bod programu netočil kolem rozpočtu na rok 2016, jak očekávala většina zastupitelů i skupinka návštěvníků zasedání, ale točil se kolem vody a vodovodních staveb s vodou souvisejících.
Pánové inženýři Müller a Žižka přednesli návrhy připravovaných projektů a více méně vybídli božické zastupitele, aby to, co dostali na stůl bez velkého otálení a zbytečných dotazů schválili. Značná část božických zastupitelů se však ukázala jako lidé odpovědní a přemýšliví, kteří se nenechají jen tak zatlačit do kouta. Prapor jako první zdvihl zastupitel Robert Turoň a držel jej až do konce zasedání zastupitelstva.

Symbolický pro celou diskuzi byl názorový střet s předkladateli a obhájci návrhů. Nabízím malou ukázku:
R. Turoň: Když bude proveden třetí vrt, bude z toho pro Božice plynout nějaká přidaná hodnota?
Ing. Žižka:  Připomínka je to opodstatněná, musíte k tomu přistoupit trošičku solidárně. ....
R. Turoň: ....Proč bychom to měli dofinancovávat?
K. Hala: Co se stane, když to Božice odmítnout financovat?
Ing. Žižka: Zatím neschvalujeme financování ....
A. Hříbková: Proč nemáme nějaké výhody?
R. Turoň: Už jsme jednou solidární byli ...
Ing. Žižka: Kalkulace se dělají pro celý svazek.
R. Turoň: Ať si tu solidárnost vezme na svá bedra taky někdo další ...
Ing. Žižka: Schválením se obec k ničemu nezavazuje ...
R. Turoň: Dívám se na to obyčejným selským rozumem - ať je nám solidárnost nějak kompenzována!

No a tady by to mohlo jako ukázka z jednání stačit. Doufám, že je všem jasné, že v takovéto fázi projednávání se nedá nic odpovědně schválit. Informace přišly pozdě, bylo jich málo, odpovědi značně neurčité a vyhýbavé a hlavně: žádné závazné sliby! Ono totiž není co slibovat.

Diskutovalo se pak kolem tohoto problému ještě dlouho, takže projednávání a schvalování dvou bodů zastínilo všechny ostatní. Ani se nerozepisuji o všech diskuzních příspěvcích na toto téma. Podstatné bylo hlasování:

Smlouva o právu provést stavbu - "SV Božice - zkapacitnění vodovodu"
PRO: 6     PROTI: 3     ZDRŽEL SE: 3     NEPŘÍTOMNO: 3
Návrh NEBYL SCHVÁLEN.

Změna Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje
PRO: 7   PROTI: 1     ZDRŽEL SE: 4   NEPŘÍTOMNO: 3
Návrh NEBYL SCHVÁLEN.

Jednání tak budou pokračovat. Nikdo nezpochybňujeme důležitost a naléhavost problematiky hospodaření s vodou, jenom bychom si zasloužili vstřícnější přístup i zohlednění našeho břemene. A tam mají obě instituce - Vodovody a kanalizace Znojemsko i Vodárenská a.s. - své možnosti, které by měly nabídnout a využít. Pak se dá vyjednávat. Jinak by se mohla situace zbytečně vyhrotit. Tasovice a Hodonice jsou nám příkladem ...

Další zajímavosti ze zasedání zastupitelstva připravím během následujících dnů. Teď se jdu podívat, jak vypadá nově otevřený jednoťácký market v Božicích. Prý je to nádhera!!!

                           (lan)


1 komentář:

  1. Že transparentní účet znojemského starosty Vlastimila Gabrhela není tak transparentní, jak by měl být, vědí Znojemští už delší dobu.... Podle jeho posledního majetkového přiznání, k němuž má Znojemský deník Rovnost přístup, získal totiž za členství v orgánech vodárenského svazku, jehož je Znojmo členem, a související akciové společnosti přes 420 tisíc korun. Právě Gabrhelovy příjmy pramenící z členství Znojma ve vodárenském svazku se ale stávají čím dál více terčem ostré kritiky opozice. Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/transparentni-ucet-starosty-chybi-vyrocni-zprava-gabrhel-ji-planuje-az-na-jaro-20160210.html

    OdpovědětVymazat