čtvrtek 10. prosince 2015

Venkovské betlémy v našem okolí, nový trend adventního času

Mackovice, Borotice, Čejkovice a
ještě jednou Borotice
Už dávno neplatí fakt, že dobu adventní symbolizuje pouze vánoční strom. V řadě obcí kolem nás (Mackovice, Čejkovice, Borotice aj.) spojily adventní dobu nejen se slavnostním rozsvícením vánočního stromu na svých návsích, ale začali v blízkosti vánočních stromů, kostela nebo obecního úřadu stavět betlémy, popř. zdobit velký adventní věnec.


Průkopníky těchto tradic najdeme v našem okolí - v Miroslavi, Boroticích, Břežanech, Pravicích atd. atd. Nekřižoval jsem náš mikroregion, jenom jsem se dneska zastavil v Mackovicích, Čejkovicích a Boroticích. Všude nádhera! Tak to má v čase předvánočním vypadat všude. Proto přivítám i snímky z dalších obcí kolem nás, kde kromě vánočního stromu mají též betlémy, velké adventní věnce či jiné ozdoby.
Trošku exoticky - tak trochu jako lunaparky, herny nebo veřejné domy - působí večerní Suchohrdly u Miroslavi. Ale možná jsou desítky svítících střech rodinných domů záměrem, který má k této obci, v níž mimochodem pracoval dva tři roky jako panský kočí i táta budoucího prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka, připoutat pozornost.
Na božických návsích svítí (nebo záhy bude svítit) kaplička-zvonička s malým betlémkem uvnitř, na návsi pod kostelem svítí akorát okna budoucího vietnamského obchodu v bývalém Dufkově hostinci a pak u nás máme vánoční strom před ozdobenou a osvětlenou školou. Říkal jsem si, že by něco mohlo svítit před sídlem obecního úřadu, ale dnes jsem si uvědomil, že tady božická náves nikdy nemůže být: nelze totiž mít z jedné strany normální zástavbu a z druhé humna původních božických domků.
Jediné vhodné místo pro moderní božickou náves se nabízí kolem památné lípy u české menšinové školy, dnešní pobočky Základní umělecké školy. Stačí odstranit podezdívku, plot a túje a máme nádherné místo pro menší vánoční strom a krásný betlém. Třeba se toho v novém roce 2016 dočkáme. Nestálo by to prakticky nic! Jenom odvážné rozhodnutí.

                                 (lan)

Mackovice



Čejkovice



Borotice




Žádné komentáře:

Okomentovat