úterý 6. srpna 2019

Dozvuky sobotního přívaláku

I na konci naší ulice "Na Rafandě"
se v sobotu valila voda a splavolala
štěrk a hlínu...
To, že u nás doma nenapáchala sobotní "velká voda" (od 35 do 38 mm v Božicích ve všech jejich částech) nějakou velkou škoda, neznamená, že v jiných částech obce bylo všechno idylické!



Vyprávět by mohli v ulici U Panského domu (pro neznalé u zdravotního střediska), na božické Kolonce (konkrétně Laďa U.), nebo "Kopečkáři" u silnice pod sýpkou.
Kdo chtěl vidět malé "Niagárské vodopády",, viděl u Dosoudilova sklepa. Kdo chtěl vidět rozlehlou vodní lagunu, zašel na zahrady u domů v "panské" ulici (rodiny K., K. a B.) a kdo chtěl vidět vodní proud a nánosy bahna valící se příjezdovou cestou až do stodoly, tak ten zašel na Kolonku k domu č.p. 19.
O mnoha dalších případech ani nevím, Božice i Křídlovice jsou kopcovité a valící se voda a "Rolling Stones" si sobotní cestu moc nevybíraly. Docela nás nadílka 35 mm zaskočila.

Opakovaně kritická situace je už poněkolikáté v "Panské ulici" neboli u zdravotního střediska! Ucpaný kanál u Pajerových (asi nevhodný "sběrač") a následný proud vody, který se valí touto ulici do svého nejnižšího bodu. Projede pod vraty a končí na zdi a na bráně, protože po cestě posbírá tolik "materiálu", že i drátěná brána se stane neprostupnou!!!! Ale Obec Božice o tomto problému dlouhodobě ví a řeší ho! Zatím bez úspěchu...

              (lan)

3 komentáře:

  1. Středeční noční bouřka byla v pohodě a spadlo nám Na Rafandě něco přes 14 mm.

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Pondělní bouřky (odpolední a popůlnoční) 12.8. mají celkový příděl 27 mm (odpoledne jsme měli těch 12 mm a přes noc dalších 15 mm).

      Vymazat