pátek 17. ledna 2020

Kurt Knispel, nejúspěšnější tankista všech dob

Ostatky Kurta Knispela a přednášející
Vlastimil Schildberger
Pocházel ze Sudet, vynikal periferním viděním a výborným odhadem vzdálenosti, měřil pouhých 163 cm, byl to rebel zanedbaného zevnějšku, který kvůli tomu nebyl povyšován. Jmenoval se Kurt Knispel a jeho životní příběh poutavě přiblížil ve své přednášce brněnský historik Vlastimil Schildberger ml. v rámci přednáškového cyklu JMM ve Znojmě ve čtvrtek 16. ledna.


Těch zajímavostí bylo tolik, že pro zájemce o vojenství a zvláště druhou světovou válku to byl spíše úvod do problematiky, ke které je třeba se vrátit studiem dalších dokumentů.

Takže zde ukázka několika z nich:
Kurt Knispel nastoupil po důkladném výcviku jako nabíječ Pz. III a IV, později už jako velitel tanku Tiger I a Tiger II (Královský Tiger) číslo 132. Při jednom ze střetů na východní frontě zničil naráz 27 tanků T 34! Nejdříve první, pak poslední a zbytek postupně ... Německé "tygry" měly pancíře ze švédské válcované oceli a byly několikanásobně kvalitnější než stalinská ocel.
Na pomoc těžce zraněnému Knispelovi přispěchal druhý tank, kterému velel feldvébl Heinrich Skoda. I ten však přišel ten den o život, neboť ho zasáhla do hlavy střela ruského snajpra. Tento feldvébl byl pohřben v Suchohrdlech u Miroslavi (Socherl), kde sídlil štáb německých vojsk a byla zde německá opravna techniky. Jeho hrob zde najdeme dodnes.
K upřesnění smrti Kurta Knispela přispělo badatelovo osobní setkání s Knispelovým spolubojovníkem, později lékařem, doktorem Rudolfem Barthem v roce 2016. Bylo to za bojů u Vlasatic v závěru druhé světové války v prostoru mezi Novou Vsí (Maria Hilf) a Mušovem 30. dubna 1945. Knispel řídil palbu z otevřeného poklopu. Vedle jeho tanku vybuchl minometný granát a jeho střepina zasáhla Knispela mezi oči! Nebyl mrtvý hned. Krvácejícího Knispela okamžitě transportovali do lazaretu ve Vrbovci (Urbau). Zde zemřel a byl zde spolu s dalšími padlými vojáky pohřben (18 vojáků a jedno místní děvče, které zahynulo při náletu) na tam zřízeném vojenském hřbitově. Pohřebiště bylo objeveno v roce 2013 a ostatky pohřbených exhumovány. Mrtví byli pohřbeni v hloubce 150 cm. Knispel byl identifikován podle zachované nerezové známky číslo 15. Původně se mělo za to, že Knispel zemřel 28.4.1945 a na dřevěném kříži, který byl nad jeho původním hrobem vztyčen, je toto datum. Ostatky Kurta Knispela jsou dnes uloženy ve vojenské části německého hřbitova na Ústředním hřbitově v Brně.

Oddíl, v němž původně bojoval Kurt Knispel, se stáhl k Miroslavi a následně do Ctidružic, kde bylo německé velitelství. Navečer 7. května přišel rozkaz přesunout se do Volar. Přesun byl kvapný, protože ve Volarech byl německé jednotky již v noci 8. května. Německé tanky, které se původně Němci snažili odtáhnout z fronty, tak zůstávaly v závěru války v případě nepojízdnosti stát tam, kde přestaly fungovat. Tak zůstal jeden poničený Tiger stát i u Božic. Dodnes máme dochovanou pouze kresbu jednoho poválečného badatele, ale snad se někdy objeví i fotografie, která by to doložila. Jeden z přítomných návštěvníků včerejší přednášky je vášnivým sběratelem těchto fotografií a z jeho sbírky byly promítnuty některé ukázky. Třeba tanku, který zůstal stát u Šumné. Jak bylo podle fotografie zjištěno, byl to Tiger 2 číslo 132 Kurta Knispela! Nakonec byly všechny "tygry" na území Československa sešrotovány, jak třeba dokumentuje film Skřivánci na niti. Jedno je však jisté: na území jižní Moravy se německé tanky Tiger skutečně účastnily bojových operací v závěru druhé světové války.

A kde všude najdeme něco o Kurtu Knispelovi:
http://www.mzm.cz/fileadmin/user_upload/aktuality/anotace_knispel.pdf
https://kurt-knispel.webnode.cz/news/posledni-zijici-clen-posadky-tanku-kurta-knispela/
https://www.valka.cz/Kde-je-pochovan-Kurt-Knispel-tankove-eso-t59998
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11059888231-jaro-45/215411033110019/

                                       (lan)


















Žádné komentáře:

Okomentovat