pátek 31. ledna 2020

Světový den mokřadů. Pan učitel Peřinka by věděl, co s ním

Už tento víkend společně oslavíme Světový den mokřadůPřipadá na 2. února jako připomínka data podepsání Ramsarské úmluvy, která vytváří rámec pro celosvětovou ochranu mokřadů.



A jak jinak oslavit tak významný den než vycházkami za vodními ptáky? Najděte si tu svoji: https://www.birdlife.cz/pozvanka-na-vychazky-ke-svetovemu-dni-mokradu-2020/
🌍 #WorldWetlandsDay

V katastru Božic a Českých Křídlovic máme čtyři mokřady. Kdo by se vydal k jejich návštěvě, našlapal by hezkých pár kilometrů. Pokud vyjdete ze svého bydliště, můžete zvolit, kterou variantu vycházky zvolíte:

1. Základní: Mokřad Niva pod Božicemi a mokřad za zahradami Bětíkovou, Kudličkovou, Mokrých, Součkovou a Viternovou. Mokřad Niva pod Božicemi je náš základní a největší, ten nesmíme nikdy vynechat, jinak byste na tom byli jako ve vyprávění Miroslava Donutila o návštěvě Jiřího Kodeta v Anglii: Nenavštiv v Anglii Hilton a je to jako bys tady nebyl!


Přírodní památka Božický mokřad



2. Rozšířená 1: Mokřad na Příčním potoce u dvora Hoja (Čadovo, bývalé Pavlíkovo): Cesta k nejnovějšímu božickému mokřadu může být po asfaltce na Kolonku nebo terénem. Záležet bude na počasí i na vaší tělesné zdatnosti.


3. Rozšířená 2: Poslední mokřad se nachází na křídlovickém katastru a leží prakticky u obce Borotice. Opět záleží na naší kondici, kudy se k němu vydáme.



4. Pro náročné: Kdo se cítí na to, že by chůzí zdolal všechny čtyři božické mokřady, může to zkusit. Možností, jak je zdolat je mnoho. Klidně mi sem napište, kterou trasu byste zvolili vy.

U všech mokřadů najdete informační cedule s údaji o místě, názvu, vzniku apod. Možná, že to dostali za úkol deváťáci v rámci projektového vyučování, které mívalo v Božicích za éry pana učitele Peřinky své místo ve výuce v době, kdy se ještě o projektovém vyučování vůbec nemluvilo. O to víc se konalo. :-)

Na webu najdete velké množství informací, jak se k některému z božických mokřadu dostanete, tak nezapomeňte v neděli 2.2.2020 vyrazit do terénu.
Třeba: https://www.turistika.cz/mista/bozicky-mokrad/detail

                                           (lan)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat