pondělí 20. ledna 2020

Před 70 lety stál u Božic Královský tygr

Pz.Kpfw. VI Ausf. B Tiger II ze
dne 8.1.1950 u Božic
Před několika dny jsem v reportáži z přednášky o tankovém esu Kurtu Knispelovi psal o tom, že nepojízdný Královský tygr neboli TIGER II stál po válce taky u Božic. V lednu 1949, tedy přesně před 70 roky, se do Božic vypravil badatel Jaroslav Koželuha, který pátral po zničené válečné technice.



V samotných Božicích však do dnešních dnů převládá skepticismus, pokud jde o to, že by zde ještě čtyři roky po válce stál nejtěžší nepojízdný, poškozený německý elitní tank King Tiger. Současní badatelé a historici jsou přesvědčeni, že světlo do tohoto nevyjasněného případu by vnesla autentická fotografie. Jsou přesvědčeni, že existuje a že ji může mít někdo doma. A to nejen z Božic, Českých Křídlovic, ale i Borotic nebo dalších okolních obcí.  Tak se prosím podívejte, jestli to náhodou nejste právě vy. Vstoupili byste nesmazatelně do historie Božic! :-)

                              (lan)

P.S. Badatelé a historici si taky kladou otázku, jestli je možné, aby měl božický King Tiger na věži pouze dvoumístné číslo? Takže další dohady.

Fotografie převzaty z webu KVH Litobratřice - https://kvh.estranky.cz/fotoalbum/kralovsky-tygr-u-bozic/kralovsky-tygr/ - kde najdete i řadu dalších informací k dané problematice.


Žádné komentáře:

Okomentovat