úterý 16. února 2021

Jan Blaha (Znojmo): Rok bez školy aneb jak zmírnit covidové dopady

Jan Blaha, donedávna
místostarosta Znojma

V březnu uplyne celý rok od chvíle
, kdy se kvůli pandemii přesunula výuka ze školních lavic do domácího prostředí. Učitele nemůže nahradit zprostředkované učení přes počítač. Vidím tři hlavní dopady distančního vzdělávání na žáky: menší znalosti, izolace žáků (absence kolektivu je ještě větší průšvih než mezery ve znalostech) a rozevírání nůžek mezi většinovou populací a sociálně znevýhodněnými dětmi.

 

Dobrou cestou k nápravě deficitu znalostí je pořádání letních doučovacích kempů, které rezort školství pořádal už vloni, letos je ministerstvo plánuje v masivní míře. Zapojit se je jasná šance pro Znojmo. Samozřejmě záleží na zájmu rodičů a jejich dětí, neboť je to na bázi dobrovolnosti. Věřím, že znojemské školy také rády využijí projekt fungující v Brně již několik let, kdy „doučovatelé“ pracují ve školách s dětmi se vzdělávacími deficity.

Je třeba vrátit žáky a studenty do škol, podmínkou je postupný návrat a neinvazivní testování. Vždyť dle statistik byly české školy v rámci Evropy zavřené skoro nejdéle. Děti potřebují jako sůl sociální kontakty a řád, který škola vytváří.

Pomoc sociálně slabším dětem při učení vidím jako zásadní věc. S těmito rodinami pracuje Charita, která jako profesionálně vedená neziskovka má veškeré předpoklady se tomu věnovat. Nemá však peníze na zajištění ekonomické a personální stránky. Vytvořit síť dobrovolníků a realizovat takovou činnost něco stojí. Na zastupitelstvu města Znojma konaném 15.2.2021 jsem vyzval koalici, ať vyčlení v rozpočtu peníze nejen na tyto, ale i další aktivity zmírňující výpadky ve školní výuce.

Radnici také nic nebrání využít evropské dotace zaměřené na digitalizaci školství a rozvíjení vzdělávacích aktivit. Má profesionální dotační úředníky, najatou dotační agenturu a šikovné ředitelky a ředitele znojemských škol, kteří už mají s dotacemi bohaté zkušenosti z předchozích let.

                                               Jan Blaha, zastupitel města Znojma za hnutí ANO

2 komentáře:

  1. V první řadě je třeba umožnit dětem, aby mohly do škol vůbec chodit. Ukazuje se v plné nahotě, že vláda vloni sáhla po "nejjednodušším " řešení v začátcích covidu a školy zavřela. Všechny ostatní země, minimálně v Evropě, volily zavírání škol až jako poslední nevyhnutelný krok. Naše vláda vůbec nevěděla, co má dělat a jak má v tom svém zmatečném řízení rozhodovat. Ani na ministerstvu školství si nikdo neuvědomoval, že děti nemůžou být tak dlouho bez sociálních kontaktů a bez pohybu. A tak jsme přeci jenom občas nakrátko otevřeli ve chvílích, kdy ostatní přistupovali k postupnému zavírání. Teď sklízíme plody toho vládního chaosu a zmatku a je otázkou, kdy se vůbec české děti dostanou v tomto školním roce do škol. Místo toho tloustnou, ztrácejí pracovní návyky, zhoršuje se jim zrak a jistě budou následovat i různé formy poškození páteře od neustálého vysedávání u počítačů nebo mobilů. To proti čemu se ještě před rokem vystupovalo, stalo se v českém podání vypořádávání se s koronavirem normou. To jsme teda dopadli! Šíření viru moc neporučíme, ale za zmatečné vládnutí by měl velmi brzy někdo nést odpovědnost! A pan Prymula, ani Flégr nebo Daniel Landa to určitě nebudou!

    OdpovědětVymazat
  2. Leccos napovídá dnešní titulek v Babišové Mladé frontě Dnes: Školy se v březnu víc neotevřou! I kvůli neschopnosti Babišovy vlády zajistit testování ve školách. Když se dopředu nepřemýšlí, co se bude dělat pak a co potom, tak to nemůže jinak dopadnout, že? Skoro to vypadá, že děti možná nastoupí do škol po Velikonocích (to je letos 6. dubna), budou v této atmosféře dělat přijímačky, maturity, končit odborné a praktické střední školy, dělat přijímačky na další vyšší typy škol, končit vyšší odborné a vysoké školy....! A jak tady u nás bývá zvykem, od druhé poloviny května začne pěkně připalovat a nějaká motivace učit se bude dávno ta tam.... Bohužel nad tím naši odpovědní politici vůbec nepřemýšlejí. Místo toho všeho nechal premiér Babiš zbourat nakvap postavenou polní nemocnici v Praze, zakázal využít nabízené pomoci z Německa a dál trápí naše vyčerpané zdravotníky a přeplněné nemocnice. Bohužel, zapomněl jim jaksi vyčlenit peníze na odměny, takže od listopadu zase dělají za "pár drobných" základní mzdy. A to už mezitím vláda ANO, ČSSD a KSČM odsouhlasila navýšení propadu státního rozpočtu na rok 2021 na 0,5 bilionu korun. Dokážeme si vůbec představit, kolik to je peněz?

    OdpovědětVymazat