čtvrtek 22. července 2021

Novinky z našeho okolí - Rybníky, Břežany, Mor. Krumlov

 

Právě otevřený průtah v Rybníkách

V Rybníkách otevřeli průtah obcí, takže na cestě do Mor. Krumlova nám už nic nebrání. A bývalý Katzelsdorfský zámeček u Valtic byl zapsán mezi kulturní památky Česka. A v Břežanech mají



V Rybníkách zrovna dnes otevřeli opravený průtah obcí - stavbu, která vznikala, poslouchejte dobře, 17 let. 🙏To je důvod k oslavě. Tak, ať je díky ní na Znojemsku bezpečněji a lépe se nám jezdí. Třeba ji využijeme na prohlídku nově vystavené Slovanské epopeje Alfonse Muchy.

SLOVANSKÁ EPOPEJ byla dnes oficiálně předána Moravskému Krumlovu. Teď potřebuje Vás - Vaše sdílení a hlavně to, abyste se na ni přijeli podívat. Zapište si, že otvíráme do dvou týdnů. Po pěti letech bude epopej vystavena celá, kompletní a stává se symbolem spolupráce mezi naším městem a Prahou.


Bydlíte, pracujete nebo se zajímáte o dění v obci Břežany?🏘
Zaregistrujte se do Mobilního Rozhlasu a dostávejte důležité informace z naší obce pomocí SMS, e-mailů nebo zpráv do aplikace.
Co vám registrace přinese?
❗Upozornění na krizové situace
🚗 Informace o dopravních uzavírkách, odstávkách vody, elektřiny apod.
🤾‍♂ Pozvánky na kulturní a sportovní akce
📧 Novinky z obce
👩‍💻‍ Rozhodování pomocí anket
Služba je zdarma!

Výborný nápad! 👍. Jsem zvědav, kdy se něčeho podobného dočkáme u nás v Božicích, kde hlášení obecního rozhlasu značná část občanů ani neslyší! 🙁


S radostí oznamujeme, že bývalý Katzelsdorfský lovecký zámeček, v krajinné kompozici Lednicko-valtický areál (UNESCO 1996) mezi zámky Zámek Valtice - Valtice Palace a Státní zámek Lednice, je od 10. července 2021 kulturní památkou ČR!

🥳



Ministerstvo kultury ČR dále "podporuje myšlenku připravované památkové obnovy klasicistního Katzelsdorfského loveckého zámečku (...) Ministerstvo kultury si je vědomo, že by mělo k obdobným komplexním obnovám v případě zcela torzálně dochovaných kulturních památek, nebo dokonce zaniklých kulturních památek, docházet v rámci institutu památkové péče a ochrany kulturních památek jen ve výjimečných a odborně zdůvodněných případech (...). Ministerstvo se domnívá, že u klasicistního Katzelsdorfského loveckého zámečku jako bývalé nedílné součásti širšího komponovaného knížecího krajinného souboru má tento přístup, vzhledem k mimořádným vzájemným prostorovým a funkčním vazbám celku, mezinárodnímu významu Lednicko-valtického areálu a při dodržení výše nastíněného odborného restaurátorského přístupu k obnově architektury své opodstatnění a smysl."


Žádné komentáře:

Okomentovat