neděle 11. července 2021

Pandemie? Stát selhal a lepší se to pomalu


Příběh seniorky paní Aleny ze sousedních Břežan
je jen malou střepinkou v celkové mozaice boje s pandemií. Ano, nějak jsme tady žili, opatření prý byla směrována hlavně k tomu, aby se nezahltil zdravotnický systém a neumírali lidé. Proti se dá jen obtížně něco namítat. Na druhé straně stojí fakt, že země, které zvolily covidovou strategii daleko více volnější a méně restriktivní, nezavíraly na tak dlouhou dobu školy, nevnášely zmatky v covidových opatřeních, nevydávaly úmyslně protizákonná opatření, jsou na tom po roce půl v hodnocení dopadů podobně, spíše lépe než Česko. I "Hradní" právník Zdeněk Koudelka říká dnes v televizi, že by do nejbližší budoucnosti volil raději vyhlášenou britskou cestu - rozvolnění.


V hodnocení našeho "potýkání se" se s pandemií nepanuje v naší společnosti příliš velká spokojenost. Každý na to máme svůj názor a jen obtížně se necháváme přesvědčit. Ve Znojemském deníku Rovnost je popsána neblahá zkušenost seniorky paní Aleny z Břežan. Velké osobní zklamání, zdravotní následky a důsledky podivného chování Babišovy vlády. 

Starala se o covidově nemocné klienty v ústavu. Sama se od nich virem nakazila a s následky nemoci bojuje dodnes. Přesto se důchodkyně Alena Vlčková z Břežan na Znojemsku odměny nedočkala. „Je to velká nespravedlnost a zklamání,“ vyrovnává se s nevděkem sedmašedesátiletá zdravotní sestra.  

I přes svůj důchodový věk vypomáhala dva roky na Zámku v Břežanech, který pečuje o lidi s mentálním postižením. Také loni na podzim, kdy se v ústavu potýkali s nedostatkem personálu kvůli Covid-19. „Smlouva mi končila poslední den v roce. Před Silvestrem jsem dostala teploty a zjistila jsem, že mám Covid-19. Průběh nemoci nebyl lehký, nedávno mě postihla ještě embolie a tvoří se mi sraženiny v krvi,“ svěřila se žena.

Právě smlouva na dobu určitou ji však odstavila od padesátitisícové odměny z dotace ministerstva práce a sociálních věcí. „Je to podivné a nespravedlivé rozdělování odměň,“ poukázala na vedení ústavu Vlčková.

Ředitel zařízení Vít Janků, ale tvrdí, že odměnu nemohl vyplatit kvůli podmínce ministerstva. To totiž zpětně poskytlo peníze pouze zaměstnancům v trvalém pracovním poměru. „V jarním kole tato podmínka nebyla, za podzimní epidemii už ano. Navíc odměny začalo ministerstvo řešit až v březnu a peníze přišly teď v květnu. Ale jen pro ty, kteří jsou v pracovním poměru. Paní Vlčková a ještě dvě další pečovatelky, ale skončily posledního prosince. Na ně peníze nepřišly a nemohl jsem je bohužel vyplatit,“ vysvětlil Janků.

Jemu samotnému je situace prý nepříjemná. „Je mi to líto, paní Vlčková nám vytrhla trn z paty, když nám onemocněly zaměstnankyně. Podmínky dotace jsme ověřovali, ale jen se potvrdily,“ dodal ředitel.

To, že někteří lidé, co se o covidově nemocné starali v době pandemie na odměny nedosáhnou, potvrdila i Asociace poskytovatelů sociálních služeb. „V loňském roce nemohli ředitelé zařízení žádat o dotaci na odměny zaměstnanců, protože nebyla vypsána. Na jaře se pak vztahovala už jen na ty v pracovním poměru a zpětně nebylo možné žádost uplatnit. Lidé, kteří ukončili pracovní poměr před vypsáním dotace, z této možnosti bohužel vypadli,“ potvrdila mluvčí asociace Petra Cibulková.

Alenu Vlčkovou to od další případné pomoci odradilo. „Nikdy jsem se o peníze nedrala, ale přijde mi to nespravedlivé. Určitě nejsem jediná, kdo tak dopadl. Vím, že za to klienti nemohou a pomoc potřebují. Ale mně dochází síly i chuť,“ posteskla si.

Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/duchodkyne-z-brezan-pecovala-o-postizene-nemocne-s-covidem-odmenu-nedostala-2021.html?fbclid=IwAR0cUp3fJIQdqRt4EQ42bq39jCiby6T044Xp8Z87rs4vdKBxYQcEBTBwXg0




                 (lan) 

Žádné komentáře:

Okomentovat