pondělí 1. dubna 2013

Co nám v Božicích zbylo z velikonočních tradic?

Pomlázka 1.4.2013 v 10 h
Otázka je možná trochu zavádějící. Možná bychom se měli ptát: Co chceme, aby nám zbylo z velikonočních tradic v naší obci? Jak vnímáme tyto kdysi jednoznačně nejvýznamnější svátky (pro křesťany jimi zůstávají dodnes)? A jak vnímáme vytváření nových tradic a jak se do nich sami zapojujeme?
Na Zelený čtvrtek vařily všechny tradiční domácnosti i jídelny na úrovni zelený špenát. Býval tradičně s vajíčkem, což převažuje dodnes. "Mamina donesla špenát s výpečky, tak jsme si k tomu uvařili i vajíčko a já si dal dva výpečky a jedno vajíčko," pravil jeden z diskutujících ve čtvrtek, když jsme se sešli na Zelené třináctce Starobrno. Ano, vajíčko, to je jeden z nejvýraznějších symbolů Velikonoc. Slepička a vajíčko. V minulosti ho začali doplňovat zajíčci. Možná ani nevíme, že nám byli importováni podobně jako Santa Claus z Ameriky. Už za komunistů. Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Zvony odletěly do Říma a místo nich chodili po vesnici kluci s hrkači a klepačkami. Chodili i v Božicích a Křídlovicích. Od pana S. jsem kdysi dostal klepačku pro kluky. Sám chodil po Křídlovicích někdy v první polovině 50. let. "Hrkali jsme," potvrzovali mi ve čtvrtek oba Mirkové nad Zeleným 13° speciálem. Už dávno se ale nehrká. Bylo to až moc spojeno s křesťanským charakterem těchto svátků a doba tomu nepřála (byla pracovní sobota a najednou kluci nemohli jít vyhrkávat). Dnes by kluci už zase hrkat mohli. Dokonce k tomu mají dva dny velikonočních prázdnin. Nemá jim to však kdo předat.  Neujal se ani pokus Ivana Hudce ml. před řadou let. Ale bylo to příjemné (nemá někdo fotku?).
Věřící si těchto svátků přeci jenom užívají víc. Snad se jim daří i to zastavení, zklidnění, vytrhnutí z běžného shonu života. Náš kněz Marek Orko Vácha o tom v Modlitbě argentinských nocí (Cesta Brno, 2011) na straně 65 píše: "Na Bílou sobotu u nás v Lechovicích užívám misál Pavla VI. z roku 1968. Je pouhých čtyřicet let starý! Bílá sobota, jediný den bez liturgie, kříže zakryty, tma prvopočátečního chaosu. Dnes bude znovu stvořen svět. Hluboko po západu slunce se zapaluje před kostelem oheň, zapalujeme ho posvátným křesáním nebo třením dřev, je posvěcen paškál a modlitba přináší první temně opojný závan tajemna." V Božicích tento obřad proběhne v 18 hodin, v Lechovicích ve 20 hodin.
Novou tradicí - už 12 let - je v Božicích přehlídka vín. Letos už se koná XII. ročník Božického koštu. Vinaři na nás čekají od 14 hodin v sále kulturního domu v Božicích na Boží Hod velikonoční v neděli 31.3.2013. Nákupní šílenství mě míjí. Pořídil jsem včera po práci pravého Pohořelického kapra a dneska jsme si ho dali. Rybí maso (jako maso chudiny, které bylo pro naše předky vlastně zadarmo, protože kapry si pouze ulovili) je totiž postní a je povolené, jiná masa nikoliv. Dnes již se dodržují pouze dva přísnější půsty - na Popeleční středu, když končí masopust (doba nezřízeného jídla, pití a zábav, zabíjaček a plesů od Tří králů do Popeleční středy) a začíná šestitýdenní půst, a na Velký pátek (smrt Ježíše Krista na kříži). Dodržuje se i a na Bílou sobotu (zvanou též „Velká noc“), což je slavnost Zmrtvýchvstání neboli Vzkříšení Krista (Boží hod velikonoční), resp. její vigilie (což je bohoslužba v předvečer tohoto náboženského svátku). Ostatní jsou doporučené a záleží na každém z nás, jestli postní dobu přizpůsobíme trošku skromnosti a střídmosti v jídle a dalších požitcích. Člověk by měl mít sílu si něco odepřít a postní doba je takovou dobrou zkouškou naší sebekázně. Řada lidí drží půst celý tzv. Svatý týden - od Zeleného čtvrtka po nedělní Boží Hod). Peče se mazanec a velikonoční beránek. To k Velikonocím taky patří. A též krásná velikonoční výzdoba. 
A Červené pondělí nakonec! Tradice, která má spíše pohanské rysy než křesťanské, ale mísí se tam asi obojí. Opět je tu vajíčko, symbol života. Nového života. Pletení pomlázek  a obřady spojené s omlazováním děvčat může pro někoho letos skončit metanolovou agónií. Myslete na to, až v pondělí vyrazíte do ulic. Mezi lidmi prý je ještě čtyři až pět tisíc litrů takových lihovin. Raději to vajíčko (bez cholesterolu) pěkně v cibuli barvené jako za časů našich babiček. I letos - byť to bylo na apríla - obcházeli naši obec skupinky koledníků-šlehačů. Většinou jim odměnou byla vajíčka barvená, čokoládová, zajíčci, kuřátka,  možná i peníze. A ti starší štamprli nebo "po kalíšku"! A třeba obložený chlebíček na další štaci.
Když už jsme u těch tradic. Za rok budou Velikonoce ve dnech 19.-21.4.2014, Popeleční středa bude až 5.3.2014, takže náš proslavený hasičský fašank si pro rok 2014 rezervuje sobotu 1. března 2014 a plesová sezona bude výrazně delší. Tak se snad Božice vrátí opět k tradici minimálně dvou plesů! K tradici velikonočních zábav už asi nejsou podmínky. Nebo se mýlím?
                                                                             Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Nejen velikonoční tradice upadají.Já jsem rodák ze Znojma a pamatuju si jako dítě když marešováci oblekovičáci a sedlešovičáci chodili hrkat před každýma velikonocema po 3 dny.Ačkoliv sem byl tzv.panelákové dítě párkrát sem taky byl.Bylo to za totality navíc ve městě a nepamatuju se že by nás někdo peskoval.Co vím tak oblekovičáci a sedlešovičáci chodí do dnes.Co se týče velikonoc tak každý rok jsem jezdil mrskat do Znojma a musím říct že sem si vždycky myslel že v menších obcích a na vesnicích musejí být ty velikonoce ale i jiné svátky lepší a hezčí.Opak je ale pravdou.Za nás ačkoliv sme byli měšťáci se pletli 3 metrové mrskačky které se po velikonocích prohýbali pod tíhou barevných stuh,podprsenek a kalhotek,po kapsách měl každý hafo barevných vajíček nebo panáčků a různých výtvorů z vajíček,začínalo se chodit v 6 hodin ráno a kolikrát sme museli dotyčnou vytáhnout i z postele nebo se před námi utíkala schovat.Kolikrát sme to ani nestihli projít tak nás někde polili vodou postříkali smradlavou voňavkou tehdy to byla vůně fialky.I když jako dospělí sme se zrumplovali jak zákon káže byla sranda a rádi na to vzpomínáme.Teď už sem po 2 rok byl doma a musím říct co se týče velikonoc konkrétně v Božicích nic moc.První 2 koledníky sem viděl až v 10 dopoledne za půl hoďky další 2 a kolem 12 šli další 2.U nás konkrétně nebyl skoro nikdo krom 1 koledníka a pak koledníků z rodiny ačkoli mám spoustu známích a kamarádů.Sám sem sice taky zhřešil že sem nikde nebyl vyšupal sem holky jen domácí ale do dalšího roku sem si dal předsevzetí že už to neudělám a už se na ty za rok těším.Ono si myslím že je to i dobou kterou každý prochází.SA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v Marešově se hrká dodnes a podle pamětníků tato tradice začala asi jeden rok po válce. První hrkání je ve čtvrtek a poslední v sobotu ráno v 6 hodin. Poté chodí stárci /nejstarší 4 / vyklepávat. Dříve to měli chlapci těžší v tom, že nebyly velikonoční prázdniny a oni museli ještě do školy. Iveta Němečková

      Vymazat