neděle 7. dubna 2013

Fotbal: S kvalitním soupeřem kvalitní příprava

Poslední (všichni aspoň doufáme, že poslední) přípravný zápas odehrálo naše "Áčko" na umělce v Hrušovanech n. Jev. v neděli od 12 hodin proti Prosiměřicím. Tým vedený našimi bývalými oporami Pepou Šprenclem a Peťou Horkým nám byl víc než  zdatným partnerem a prověřil nás dokonale na všech postech. Po nelítostném boji, kdy se bojovalo o každý míč, jsme zvítězili 3:2.
Božice - Prosiměřice 3:2 (2:0)
Naše první dvě branky dal pohotový Luke, který nás svým výkonem v útoku mile překvapil. Ve dtuhé půlce hosté vyrovnali na 2:2. Vítězný gól byl ukázkový a z přímého kopu ho dal náš nejlepší hráč Tomáš Polický. Už teď chci ale vyzdvihnout i výkon gólmana Jary Lukáče. Před chvilkou jsme se přeli, jestli zachránil "jenom" tři gólovky Prosiměřic nebo víc. Já tvrdím, že víc.
Naše sestava: Jara Lukáč - Zdeněk Chrenovský, Tomáš Polický, Lukáš Machač - David Švejdík - Roman Šob, Honza Kudlička, Jiří Pichanič, Martin Zedníček - Sláva Urban, Lukáš Chromý. Na lavičce: Broněk Horáček a o poločase dorazili Marian Vávra a Jirka Kubíček.
Prosiměřice na nás od první minuty nastoupily nepříjemným osobním presingem, hbití útočníci zaměstnávali naše střední i zadní řady a někdy mezi 7 -13´ se usadily na naší půlce. Na druhou stranu nutno podotknout, že naši zkušení hráči podpořeni na stoperu navrátivšímse Tomášem Polickým situaci ustáli a nakonec po pěkné rozehrávce poslal Honza do šance Lukeho a ten obloučkem pod břevno poslal naše barvy do vedení 1:0.
Prosiměřická tykadla nás zlobila i nadále a tak několikrát přišel ke slovu i Jara v brance, např. jistil chybu v  naší obraně v 19´. Výborně hrál i David Švejdík,  který vyhlavičkoval jistý gól. "Ta šla na gól," komentovali jsme v zámezí. A opět se vyznamenal pozorný a hbitý Jara, který nebezpečnou střelu vyrazil nohama. "Jsou nebezpečnější než my," konstatovali jsme vývoj zápasu někdy kolem 25´. "Hoši, nepřestávejte hrát!" volal Poli po záchraně na roh.. Honza potáhl až na aut, i akce Machyho skončila v autu a příjemně nás překvapil bojovností Martin. David byl v poli důrazný jak tank a tvrdě pálil. Právě Davidovu tvrdou střelu gólman jenom se štěstím vyrazil, pokusil se ji dorazit Sláva, ale gólman i jeho pokus zmařil, ovšem jenom před nabíhajícího Lukeho a ten tak podruhé rozvlnil prosiměřickou síť. Zvýšili jsme vedení na 2:0.
Do třetice se v první půlce vyznamenal v 36´ Jara v naší brance. Přímý kop Davida v 38´ byla krásná dalekonosná střela, ale šla těsně nad břevnem. Výborně nakopával na naše útočníky Tomáš Polický a ukázal se Pichy, když výborně uvolnil Lukeho. Až do konce poločasu to bylo nahoru dolu, ale už bez branky. Sporným momentem byla "ekvilibristická" záchranná akce Poliho ve 42´. Ale ruka to nebyla.
Ve druhé půlce jsme prostřídali a do šance se brzy dostal Martin po Zdeňkově přihrávce. "Jak jde přihrávka "za obranu", je to dobré a nebezpečné, jak jde přihrávka nakrátko, je to nebezpečné." konstatovali jsme na lavičce. Machy pálil zdálky vysoko nad, Džamp se uvolnil a tvrdě vystřelil. Po křídle unikl Jirka, ale měl si narazit s Honzou a za chvíli tentýž hráč střílel z úhlu nepříjemně k tyči. V 57´ jsme špatně rozehráli a hosté nás ztrestali - snížili zaslouženě na 2:1. V 62´ pálil Honza z 25 m, půjčený gólman Prosiměřic však střelu vytáhl na roh. Při Pichyho akci to "dopadlo". "Na ruky je to 1:1," konstatovali jsme za čárou.
V 65´ se zapíchl kolík do umělky Honzovi, natáhl si achilovku a odstoupil. Odpočatý Roman byl poté vidět víc než v 1. půli. V 70´ jsme špatně rozehráli ("propadák") a Jara byl bezmocný - 2:2. V té době se ukázal konečně Marian a poslal do dobré příležitosti Jirku. Chtěli jsme vítězství strhnout na svou stranu a až moc jsme otevírali  obranu. Hra se zrychlila, ale taky bylo vidět několik chyb, neboť některým hráčům už docházely síly. V 75´ byl na hranici vápna faulován David, míč si postavil Poli a tvrdou střelou obstřelil zeď na 3:2. Ještě se 2x vyznamenal Jara v brance a poslední zajímavou akcí bylo Jirkovo sólo v 81´, ale pozorný gólman vyrazil jeho střelu na roh.

Mackovice - Božice B 2:1 (2:1)
V 15 h začal další dnešní přípravný zápas. Do Mackovic odcestovalo naše formující se "Béčko". Zápas to výrazně fotbalově jiný než polední utkání v Hrušovanech. Také náročný nerovný terén prověřil fyzičku hráčů obou týmů až příliš. První poločas byl jasně v režii domácích, ve druhém už jim došly síly, dokonce dohrávali pouze v deseti, už neměl kdo střídat. Převahu první čtvrthodinky korunovali domácí vedoucí brankou na 1:0.
Po 20 minutách se konečně objevila pěkná akce našich. Nejdříve zakončoval Honza Szabó a odražený míč poslal Kuba gólmanovi. V 35´ už to bylo 2:0 pro domácí po pěkné kombinační akci. Až v té chvíli se s míčem výrazněji potkali někteří naši hráči. Jeden z nich, Peťa, poslal do šance Marka, ale ten neměl sil úspěšně zakončit a ani Peťa nedostal odraženou střelu za záda výborného mackovického brankáře Pepy. Ve 42´ byl faulován Peťa, kopal náš nejlepší hráč Svaťa a míč do branky dopravil Matěj, který na nás dneska udělal nejlepší dojem. Snížili jsme na 2:1. A tak to už zůstalo až do konce. Vzadu hrál spolehlivě Číža, občasnými střelami se blýskl Jura Himal a vidět byl i střídající Lukáš. Ve druhé půlce jsme byli o něco lepší, ale bezzubí. Spolehlivě chytal David Mareš a do hry se zapojil i nový hráč (i křídlovický občan) Vladimír Sedláček.
Tým, který se formuje kolem Honzy Szabóa, má před sebou ještě hodně práce, ale snad se během jara připraví tak, aby mohl od podzimu opět do soutěže.
Naše sestava: David Mareš - Dalibor Tomášek, Ruda Čížek, Vladimír Sedláček, Svaťa Nevěčný, Kuba Zifčák, Vlasta Žilík, Petr Procházka,  Matěj Zifčák, Honza Szabó, Marek Szabó. Střídali: Lukáš Svoboda, Jiří Himal a Patrik Kliner.

Dorost: Božice - Prosiměřice 1:3 (0:0)
Na výkonu našich dorostenců se v podvečerním zápase na umělce v Hrušovanech projevil fakt, že třetina hráčů hrála v poledne za áčko, dvě třetiny odpoledne za béčko, a tak byla zcela zákonitě - zvláště ve 2. poločase  - na hráčích vidět obrovská únava. Na druhou stranu je určitě úspěchem hrát s týmem krajské soutěže vyrovnanou partii a je jen škoda, že jsme neproměnili některé dobré příležitosti ke vstřelení branky, šancí jsme prý měli dost. A až do cca 65´jsme drželi nerozhodný stav 0:0. Naši branku dal Sláva Urban z penalty.

                                Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat