úterý 30. dubna 2013

Pálení božických čarodějnic - tradice i ohňová show

Musím předeslat, že se mi letošní božické pálení čarodějnic líbilo. To tradiční začalo už v podvečer na Kolonce, to novější s novou náplní pod pergolami na hřišti. Kolonisté neponechali nic náhodě a akci připravili se všemi detaily. Akci na hřišti si vzali na svá bedra starosta, místostarosta a božický hostinec.
Na Kolonce se stavěla máje, čarodějnice měla na rameni velblouda a na zádech batůžek s výbušninou (naštěstí ne), ozdobený byl stromek, malé čarodějnice hlídaly ohnivé plameny z hradního opevnění, stylově se točilo pivo v nově upraveném hostinci v Jiráskově domě, k jídlu byla živáň i párek. Bylo to takové rodinné, klidné a příjemné. A to jsem tam byl jen do 19.30 h! Hudebně se později přidal výborný muzikant Bob Mach.
Pod pergolami na božickém fotbalovém hřišti se sešlo minimálně kolem 250 malých i velkých návštěvníků. Hranici s čarodějnicí zapálili svorně starosta a místostarosta obce. Hrála skupina Danteso, opékaly se špekáčky darované malým čarodějům a čarodějkám obcí. U pultu s občerstvením byly fronty, ale nikdo nebyl nervózní. I zde vládla pohoda, klid a mír. Všichni se těšili, až nastoupí kejklíř se svými asistenty a rozpoutá svou ohňovou show. Více než půlhodinová zábava sklidila velký ohlas a došlo i na přídavky. Nic nezkomplikoval ani vítr. Jak to pokračovalo a skončilo ve zbytku noci, nevím. Věřím, že v klidu a dobré náladě.
 Dnešní den byl pohodový a takový by měl i zůstat. I proto, že letos má až překvapivě blizoučko ke svému keltskému původu. Beltain či Beltine je keltský svátek jara slavený 30. dubna. Jako každý keltský den začíná večerem. V hodně z nás koluje keltská krev. Dneska jsem měl pocit, že snad ve většině. Tak to bylo letos zvláštní a magické. A čarovný večer ještě neskončil ...

            Ladislav Nevrkla















1 komentář:

  1. Ohňová show byla super,i celý večer dá se říct že se povedl!! Velké díky......

    OdpovědětVymazat