středa 1. května 2013

Božické první máje ve fotografii

Vzpomínky přímých účastníků a zažloutlé fotografie jsou asi jedinou připomínkou prvomájových průvodů v Božicích. Ani se mi teď nechce hledat, jestli je někde zapsáno, kdy se u nás šel tento průvod poprvé. V archivu obce je řada fotografií, nejstarší jsou označeny jako léta 1954 - 1960.
Podle hřiště se to tak dá odhadovat. Tribuna se začala stavět v roce 1952, to tam hřiště ještě nebylo. Na historické mapě z roku 1953 je tribuna patrná, hřiště nikoliv. A co říct k průvodům? Asi nic. Je to historický dokument, a tak je na něj třeba nahlížet. Jenom snad podle Stalinových portrétů můžeme usuzovat, že průvod je z roku 1954 nebo 1955, v roce 1956 totiž Chruščov odhalil Stalinovy zločiny a jak dneska víme, začala tak postupná ale nezvratná demontáž komunistických režimů, i když ty o tom tenkrát ještě nevěděly. Kdyby se zdařil návrat k demokracii v Polsku a NDR v roce 1953, v Maďarsku 1956, v Československu v roce 1968, v Polsku v roce 1970 a 1980, byl by návrat do normálních poměrů méně bolestný. Takhle máme za sebou nejen 40 let komunistické totality, ale i více než 20 let trvající "blátivé" navracení k tržnímu hospodářství, ale taky rozkrádání a tunelování tzv. státního majetku. Píšu "tak zvaného", neboť jeho vytváření probíhalo taky svérázným a svým způsobem nespravedlivým způsobem. Božice by o tom mohly hodně vyprávět. Od přídělů novým osídlencům, přes vytváření socialistických zemědělských družstev, jejich sloučení, násilné převedení do státního statku Oseva Prosiměřice, až po nepovedenou transformaci Osevy do ZD Borotice-Božice! Krach tohoto družstva je jednou z nejsmutnějších kapitol života v Božicích od roku 1945! Ale to všechno jsme před šedesáti lety na prvomájových manifestacích netušili. Naše chyba!

                       Ladislav Nevrkla









1 komentář:

  1. Co říci k těmto prvomájovým průvodům? Je to opravdu pouze historie a proto je potřeba ji brát s nadhledem k té době. Pro mne je velmi zajímavé to, že mi připomenou pár známých lidiček, kteří v té době byli malými a některé, kteří již mezi námi třeba již nejsou, ale přesto na ně vzpomínám
    Takže kdo byl poznán:
    průvod jde z Křídlovic po cestě kolem domu Černých (je vidět pouze štít na některé fotce), kolem domu tehdy rodiny Zavadilových (pak Šotkovských). Vlajku v čele nese Miroslav Klíč st., za pionýrkou druhý je Jan Kučera.
    1. fotka - , 2. fotka: v čele Zdena Cupalová, Marta Lorencová, 3. fotka: zcela vpravo učitel Bedřich Naller, 4. fotka: naši výborní sportovci: první řada: Marie Pištěcká, Marie Nevídalová, Anna Jandásková, Ludmila Kudličková, druhá řada: Radek Škrabal, Marie Škrabalová, Marie Leinweberová, pí. Janečková a poslední řada: Vladimír Egner, Antonín Kapaňa, Zdeněk Jandásek, Karel Hala st.. Dále už nevím. Celý původ vcházel naproti domů Jandáskových na hřiště. Ještě dodatek, na předposlední fotce - tribuně je první zprava učitel Josef Starý, třetí zprava Zdeněk Jandásek a Karel Hala. st.. To je zatím vše. (me)

    OdpovědětVymazat