pondělí 27. května 2013

Na co čeká SÚS Znojmo?

Pamatujete na ty nádherné třešňové aleje táhnoucí se od Mackovic až vlastně k Údolí lásky? Já už nepamatuji vše v plné kráse, ale když jsem jel poprvé od Čejkovic na Božice, byl to pro mě zážitek. Pak však začala stromořadí řídnout.
Poslední velká vlna likvidace přišla někdy kolem roku 1995 (možná o rok dva dřív), kdy podle evropských směrnic musely zmizet všechny stromy u silnic, které rostly na vnitřní straně příkopů, tj. blíže k silnici. Pak několik nepovedených jarních mrazíků a z alejí zbyly ostrůvky třešní. Loňský rok dal přírodě zabrat. Vloni touto dobou (spíš jakoby před týdnem) přišly i u nás mrazíky. Jejich důsledky vidíme výrazně po letošní zimě. Ořešáky k Břežanům či ke Znojmu, stejně jako zbytky třešní od kruháku k Božicím ukazují, v jakém zoufalém stavu jsou. Proto mě docela překvapuje nečinnost Správy a údržby silnic Znojmo, kteým patří, že je nechávají v tomto zuboženém, ale navíc nebezpečném stavu. Nebo snad čekáme, až při nějakém příštím silnějším poryvu větru, třeba nějaké silnější bouřce, zlomená suchá haluz na něco nebo na někoho padne? Člověk fakt kroutí nad tím světem hlavou ... Dřív jezdili cestáři na kole, obsíkali kosami příkopy, dneska? Jen se podívejte na ilustrační fotografii. Tak to vypadalo nedaleko kruháku v pondělí 27.5.2013 v 17:30 h.

                  Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Na obranu SÚSky musím konstatovat, že se momentálně věnují úpravě povrchu svých silnic včetně průtahu přes Božice. tak za to díky! (lan)

    OdpovědětVymazat