pondělí 20. května 2013

S dotacemi to není jednoduché

Rok 2014 bude zase takový "supervolební" - za rok a pár dní půjdeme k parlamentním volbám a k volbám do Evropského parlamentu a v polovině října si budeme po čtyřech vybírat zastupitele v obcích a městech.
Můžeme očekávat, že podobně jako vládní strany se budou chovat i současné radnice. Z mého pohledu je to naprosto v pořádku, jde jenom o to, aby se peníze nepromrhaly ve zbytečnostech a gestech, ale aby skutečně posloužily dobré a potřebné věci.
Marně jsem se nedávno v tomto příspěvku radoval z toho, že se již chystá rekonstrukce povrchu dopravního hřiště a s tím spojené další úpravy prostranství za školou. Stavební buňky za školou nejsou k dopravnímu hřišti, ale postavily si je zde Inženýrské stavby, aby mohly vybudovat přípojku kanalizace ke staré škole. A s božickou žádostí o dotace na obnovu povrchu dopravního hřiště to nakonec na ministerstvu nedopadlo. Projekt podaný s žádostí na dotaci 400 000 Kč (náklady celé akce byly zpracovány ve výši 653 399 Kč - viz http://www.mmr.cz/cs/Podpora-regionu-a-cestovni-ruch/Regionalni-politika/Programy-Dotace/Podpora-rozvoje-a-obnovy-venkova) byl zařazen mezi "akce nedoporučené". S tím holt nic nenaděláme.
A tak je dobře, že se zdařilo odborné ošetření chráněné lípy u hájenky, jak uvádíme na jiném místě. Nebylo to sice úplně zadarmo (z celkových nákladů cca 20 000 Kč uhradí obec cca polovinu za materiál. Odborná práce byla provedena v rámci Nadace Partnerství.

Z původního materiálů nechávám tu zajímavější pasáž, která možná někoho ze čtenářů povede k zamyšlení.

Nedávám často prostor politickým tématům, pouze takovým, která nás můžou oslovit i v Božicích. Jedním z takových velmi zajímavých pro hodně lidí bude návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby z ODS. V čem spočívá?
Do balíčku, jímž chce Občanská demokratická strana usnadnit podnikání drobných živnostníků, zanesl zajímavý bod. „Spočívá v možnosti odečíst si od základu daně výdaje na údržbu a opravy bytu či rodinného domu, které slouží k vlastnímu bydlení. Jako příklady lze uvést rekonstrukci bytového jádra, výměnu kuchyňské linky, oken, starší střešní krytiny, opravu podlah, vnější fasády apod.," zdůvodňuje svůj záměr Martin Kuba. Odpočet ze základu daně navrhne v rozmezí 30 000 až 300 000 korun ročně. Pokud si třeba člověk opraví okna za 200 000 korun, odečte si tuto částku od svého daňového základu, ušetří tudíž 30 tisíc korun.
Lidé si ale budou muset s plánováním oprav pospíšit. Aby mohli odpočet uplatnit, musí se do stavebních úprav pustit v druhé polovině letošního a na počátku příštího roku. Odpočet bude možné uplatnit jen v daňovém přiznání, jehož přílohou budou kopie dokladů o provedení prací. Takže sledujte pozorně vládní návrhy a opatření. Samozřejmě, že vše má svůj základ v blížících se volbách. 


                                                                          Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat