sobota 27. dubna 2013

Nakupovat v Božicích možno, podívat se na cenu povinno

O tom, že jednotná cena za kupované zboží je dávno minulostí, víme. Občas nemáme čas a náladu a koupíme potřebné zboží tam, kde zrovna jsme. Asi tak, jako jsem si ve čtvrtek koupil v Mnichově výborné kvasnicové pivo Paulaner za cenu, za níž by mi v Božicích zhořklo v ústech.
Dávno víme o tzv. akčních cenách zboží i v našich obchodech. Někdy je to na určité delší časové období do vyprodání zásob, jindy víkendové slevy. Někdy se špatně podíváme a místo ruské zmrzliny kávové za akční cenu koupíme smetanovou za "normální" cenu  nebo místo akční "Mléčné čokolády z alpského mléka s drcenými jádry lískových ořechů" koupíme o 8 korun sladší "mléčnou čokoládu z alpského mléka" bez přívlastků.
Šok nám ale způsobil rozdíl v ceně výborných borotických škvarků prodávaných tento týden v božických obchodech. V jednom obchodě 200 g krabička za 25 Kč, ve druhém stejná 200 g s trošku jinou etiketou stejného výrobce za 14,80 Kč. Popravdě řečeno, nevím, jestli ta levnější nebyla u druhého prodejce v akci, ale i tak je rozdíl více než 11 korun dost markantní! Nezbývá, než abychom rozložili svoje síly a peníze do obou obchodů! A to se k nám koncem léta přihrne další soukromý prodejce potravin v bývalé průmyslovce. No a jestli bude mazaný jako třeba ten v Miroslavi pod kostelem, který neváhá a v neděli od 14 hodin prodává teplý krumlovský chleba, pro který si sám do pekárny zajede, tak rozprostřeme svoje cesty po našem rozlehlém katastru pěkně do trojúhelníku. To je pomalu na zřízení "Božické obchodní stezky". Vyjdeme u VM Marketu na hřišti, sejdeme po panelce k božické Jednotě, zatočíme u kapličky-zvoničky do lesoparku a tam se rozhodneme, jestli půjdeme do křídlovické Jednoty, nebo podél farní zdi vystoupáme k průmyslovce. Tam nakoupíme a posedíme (třeba se i občerstvíme), poklábosíme se štamgasty a pak se pomalu poploužíme domů. Že tam není žádné WC, to prý nevadí. Je to asi pravda, vždyť ani ostatní prodejny potravin WC občanům nenabízejí a "metr" musíme mít na všechny stejný. Ale s tím se může obecní vyhláškou vypořádat obecní zastupitelstvo, nebo můžou dát provozovatelé k dispozici svoje WC.

       Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat