sobota 7. září 2013

Fotbal: V Polánce měli hody a v Hostěradicích jsme brali body my (akt. 11.9. foto)

Doslova a do písmene. V Polánce měli dneska hody, a tak se zápas hrál už v sobotním odpoledni, aby hráči, funkcionáři i diváci, kterých se sešlo hojně (ale proč sedí většina za brankou, to jsme nějak nepochopili) mohli rychle do sprch, do smokingů a hurá na večerní hodovou zábavu. Fotbalisti jim v tomto směru udělali radost, neboť nás porazili divokým skóre 6:4.
Polánka - Božice 6:4 (2:1)
Vývoj zápasu telegraficky:
4´- domácí kopou VPK - kope Vlastimil Staněk (ještě vloni nám dával góly v dresu M.K. B) - 1:0
16´- kope opět přesně V. Staněk do opačného růžku branky - 2:0
32´-kopeme roh - nepřesvědčivý domácí gólman míč podběhl a nejlépe se orientující Zedňa snižuje na 2:1
20´- po řadě zmařených příležitostí se do naší brány trefil Martin Hladík (taky tuším posila z okolí) - 3:1
55´- chyba našeho předstopera - rychlý útok domácích zakončen na 4:1, úspěšný střelec (asi) Pasterný Radek
60´- po rychlém útoku domácích 5:1 (asi) David Vejvalka
70´- střídající Roman dostal míč od Zdeňka, napřáhl se zleva z asi 18 m a bezpečně snížil na 5:2
75´- po našem rohu vyrazil domácí obránce míč z brankové čáry rukou. Dostal červenou a penaltu Paťa bezpečně proměnil na 5:3
75´- náš gólman Mates střelu pouze vyrazil a pohotový domácí útočník ji vrátil do naší svatyně - 6:3 - střelcem byl (asi) Antonín Tuza
90´- z 20 m se ke střele napřáhl Paťa a upravil na konečných 6:4

Rozhodčí Koudela pískal dobře. My jsme k zápasu přijeli velmi oslabeni: pro zranění chyběl Čopek a Michal Topolčan, pro nemoc Dufa a Ramon a pro technické nedorozumění (sklizeň brambor) Jara J. Na dovolené ještě pobýval golman Jara L.
Naše sestava: Matěj Zifčák - Broňa Horáček, Vlasta Žilík, Zdeněk Chrenovský - Martin Topolčan - Martin Zedníček, Sláva Urban, Patrik Šotkovský, Petr Procházka - Honza Szabó, Evžen Egner. Střídali: Roman Šob a Laďa Sedláček.
Diváci, kteří seděli v naší blízkosti, si z našich hráčů povšimli výborného výkonu Vlasty Žilíka.
To (asi) u střelců domácích značí, že nevím u 4-6 branky, jestli to bylo v tomto pořadí. Každopádně úspěšnými střelci byli. Pár postřehů k zápasu ještě připojím za krátký záznam ze zápasu dorostu.
       Ladislav Nevrkla

Dorost:
Hostěradice - Božice 0:3 (0:1). Naše branky: Sláva Urban 2x, Matěj Zifčák
Řada našich hráčů se hned ze sprch odebrala do vozidel a jela do Hostěradic, kde od půl páté nastoupili proti domácím.
Sestava: Robin Šotkovský - Jirka Hanzal, Jirka Čada (C), Adam Egner - Roman 
Šob - Vojta Maruštík, Filip Kresan, Kamil Hanzal, Radek Šob - Tonda Kašpar, 
Sláva Urban
Střídali: Martin Zedníček zraněného Jirku Hanzala, Matěj Zifčák za Tondu 
Kašpara, Broněk Horáček za Kamila Hanzala


 Začínali jsme v devíti, soupeř na tom nebyl o mnoho lépe -  v jeho základní sestavě nastoupilo deset hráčů. Po desíti odehraných minutách doplnili naši sestavu Roman Šob a Sláva Urban. Nedlouho poté se zranil Jirka Hanzal, se zraněním kotníku musel odjet do nemocnice. Soupeř o poločase také doplnil sestavu, posílení bylo chvíli znát, ale naši kluci bojovným výkonem dotáhli 
zápas do vítězného konce.
Za info děkuji Jiřímu Čadovi.
Podle jednoho z našich jsme převahu v utkání vyjádřili taky asi 18 "jesličkami", kterými jsme domácí trošku "vyškolili".

Polánka - Božice 6:4 (2:1) - pár postřehů
Vše podstatné k utkání jsem napsal hned po zápasu, teď připojuji pár postřehů k průběhu.
Nastoupili jsme značně oslabeni a na vývoji hry to bylo znát celých 90 minut. Absence řady našich opor vedla ke změnám k rozestavení na důležitých pozicích a když k tomu připočteme fakt, že ne všichni naši hrají v dobré formě, pak je vlastně výsledek velice lichotivý.
To, co nám nejde fotbalově, nahrazujeme bojovností a dobrými vztahy  v týmu. Mám informace, že na trénincích  (společné pro dorost a chlapy) bývá dost hráčů a je snad patrné, že se na společné setkání těší. Trošku mi to připomíná božické volejbalisty, kteří se taky pravidelně scházejí každý pátek hrají hlavně pro radost!
Na rozdíl od volejbalistů, kteří nejsou přihlášeni do žádné soutěže a účastní se pouze několika turnajů, z nichž sami některé pořádají), jsou fotbalisté Božic účastníky okresní soutěže III. tř. sk. B a jak oni, tak my očekáváme nejen dobrou partu a pohodu na hřišti i mimo ně, ale i fotbalové výsledky. A k tomu je potřeba i určitá kvalita. Vyřizoval jsem v týdnu pro naše mužstvo registračku pro jednoho navrátilce, tak snad se brzy zapojí do hry a našemu týmu pomůže. Přejeme si to beze zbytku všichni. A taky věříme, že absence tolika hráčů jako byla o tomto víkendu, už se taky nebude opakovat.

K utkání:
Na rozdíl od naší oslabené sestavy nastoupili domácí s řadou posil a bylo to v utkání znát: zkušenost domácích versus mládí a nezkušenost našich!
Líbil se mi taky rozhodčí Koudela, který hned v prvních minutách, kdy jsme se do domácích bez respektu pustili, vytáhl na domácícho obránce žlutou kartu! Hráč i domácí vedení se divili, ale bylo to naprosto jasné: náš Honza se dostal při útočné akci do kontaktu s obráncem a ten mu začal hlasitě slovně vyhrožovat a nemínil s tím přestat! Tak prostě skončil se ŽK a byl byl klid!
Slávův VPK v 2´ gólman kryl, bohužel s brzké akce domácích se ve 4´ podařilo Staňkovi tak nádherně kopnout standardku z asi 16 m přes naši zeď, že jsme všichni jenom vzdychli! "Každý druhý trestňák z jeho kopačky končí brankou," konejšili nás přítomní diváci. Domácí vedli 1:0.
Domácí ožili a tlačili nás nekompromisně. Sláva se probil až k bance, výborně Mates (vyběhl, zhúžil prostor a gólovka šla podél tyče do zámezí), Peťo, tam musíš jít! (když jsme si všimli, že gólma domácích je nejistý). Sláva posílá míč dloubákem k brance a zase se bráníme gólovce domácích ve 13´, když jejich hlavička po rohu téměř lízala naše břevno! O naši akci se snaží Evža, ale Paťovi střela nesedla. Bohužel naše oživení zchladil opět střelec Staněk další ukázkovou brankou zleva do opačného růžku naší branky zvýšil na 2:0.
V 18´ provětral sítě za brankou Paťa. "Hrajete dobře dopředu, ale vzadu je to slabší," komentoval dosavadní průběh jeden z domácích diváků. "Marťo?!" (po nezpracovaném centru), "Dobře Vlasto!" po jednom z řady spolehlivých a dobrých zákroků. Vlasta se rozehrál ke svému nejlepšímu výkonu v dresu Božic. V 23´ vytáhl Mates zázračně míč po rohovém kopu domácích. "Dobře Broni!", "Dobře Vlasto!". V 27´ opět řeší Mates nebezpečnou situaci. V 30´ rozehrává Vlasta, je z toho dobře kopnutý roh (kopal Sláva). 31´ opět gólovka domácích, Mates výborně vyráží na roh. 32´ Sláva posílá dopředu Honzu. Nepovedená střela byla sražená na roh. Gólman se vůbec neorientoval a ve skrumáži se výborně orientoval Zedňa (Díky Evžovi, je to popsané v diskuzi) a pohotově snížil na 2:1.
V 38´ opět zasáhl výborně Mates a gólovku domácí hráč promáchl. Domácí funkcionáři se domáhali písknutí, když došlo při vzdušném souboji v malém vápně došlo ke srážce našeho gólmana a domácího útočníka, který ve vápně zůstal ležet. Co ale domácí chtěli, nevím. Snad penaltu? To určitě ne. V 41´ dobře kopl Evža, ale míč skončil v náručí gólmana. Ve 43´ poslal Žilda dlouhým pasem Evžena až k praporku. Ale Evža tam bojuje sám! "Hoši, tam mu musíte pomoct!" z ní z naší lavičky.
 Do šaten jsme šli po trestuhodném neproměnění šance domácích, kteří se po jednoduché akci dostali před Matěje, ale netrefili naši branku. Zaplaťpámbů! Přeci jenom stav 2:1 dával naději do druhé půle.

. půle začala všeobecným chaosem a zmatkem, hra nestála za nic. Probrala nás až střela, která se ve 48´ odrazila od naší tyče! Uff, měli jsme štěstí při další gólovce. I my jsme šli na stč, ale Evženova hlavička v záklonu šla mimo. Domácí vystřídali a v 53´ zvýšili Hladíkem na 3:1, když už vrcholila etapa jejich příležitostí.
Po Paťově přihrávce vybojoval Honza Sz. roh, který zakončoval střelou nad Paťa. V 55´ zaváhal náš předstoper a rychlý protiútok domácích skončil umístěnou střelou v naší bráně - 4:1!!! A bylo po našich nadějích.
Místo Slávy jsme poslali do hry Romana. jenže domácí šli v 60´ znova do brejku a bylo to 5:1!
Domácí pokračovali v nájezdech, my jsme v 67´ poslali na hřiště posledního náhradníka Laďu Sedláčka za Zedňu. V 70´ dostal míč od Zdeňka Roman, napřáhl se a z asi 18 m to napálil přesně tvrdě do branky, čímž snížil nepříznivý stav na 5:2. Ožili jsme.
V 74´ domácí opět propásli gólový centr, výborně nohou vyrazil Mates! "Honzo, zkus to! - a gólman tak tak tečuje na roh. To by platilo, jen kdyby se Honza dral víc do šancí a střílel! Roh kopeme do malého vápna a domácí hráč zachraňuje před jistou brankou úmyslnou rukou na čáře! Následuje červená karta a penalta. Míč si staví Paťa v 75´ bezpečně snižuje doprostřed branky na přijatelnějších a ještě "žijících" 5:3!
Domácí lehce znervozněli a faulují. Gólman se štěstím likviduje Žildův přímý kop! Jenže, stačila chvilka naší nepozornosti, rychlý brejk domácích, Mates pouze vyrazil k dotírajícímu hráči domácích a v 76´ to bylo zase hodně - 6:3.
Při rozehrávce špatně došlápl Paťa a zůstal chvíli ležet v poli. Bolest samozřejmě zůstala i poté. Ještě horší bylo, že po zbytečném faulu na Evžena v 83´ se Evžen už do hry nezapojil a tak naše početní výhody zmizela, neboť jsme za Evžena neměli koho poslat. Chvíli poté se v našem vápně válel domácí útočník, které do obličeje nastřelil vlastní hráč. Už to vypadalo, že se zápas nějak dohraje, bohužel s řadou zraněných. Ale v běžící 90´ se ke střele z 20 m napřáhl Paťa a prostřelil nejistého gólmana domácích počvrté. Završil tak dnešní brankostroj na konečných 6:4.
Škoda, že jsme si nevytvořili víc střeleckých příležitostí, protože domácí gólman nám svou branku přímo nabízel.

V sobotu 14.9. a v neděli 15.9. se hraje už více zápasů. Ten nejdůležitější se hraje v neděli 15.9. již v 16:00 h a píská Novák. 
Dorost přivítá v sobotu 14.9. taky v 16 h Mramotice, píská Balík.
V Okresní soutěži mladších žáků 7+1,skupina B přivítá tým Božice-Mackovice mladší žáky Višňové. Zápas se hraje v neděli 15.9. od 14 h. 
Přípravka Božice-Mackovice jede v neděli ráno až do Jezeřan-Maršovic.

Za následné fotografie děkuji Martinovi Procházkovi z Polánky. Snad je z nich leccos patrné...













4 komentáře:

  1. Gól jsem nedal já. Gól dal domácí brankař :-) a byl připsán Zedňovi. Kvalita gólmana byla vidět každým coulem. :-) Bohužel, jsme nestříleli, 4 střely z toho 3 góly + 1 si dal góloš sám, mluví samo za sebe.

    OdpovědětVymazat
  2. Evžene, máš pravdu - dívám se do poznámek - číslo 10, to je Martin! Martine, tobě se omlouvám, že jsem ti gól upřel. Už to jdu napravit! (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Přidal jsem pár fotografií, které mi poslali z Polánky. Touto cestou jim děkuji za spolupráci :-)! (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Zápas žáků i mužů v neděli píská po změně OFS Jiří Peřinka starší. (lan)

    OdpovědětVymazat