středa 18. září 2013

Padla kosa na kámen

Kolem drátěného plotu obklopujícího areál solárního byznysu v Božicích, byly letos na jaře vysázeny keře. Taky jsem o tom na těchto stránkách informoval (i s fotkou). Během léta majitel několikrát malé keře zaléval, aby přečkaly, pokud možno bez úrazu, až do vlhkého podzimu.
Musel to být pro něho šok, když zjistil, silniční pokos mu v minulých dnech většinu sazenic utnul, a to skoro pěkně až u země. Řidič traktoru si až pár metrů před koncem (směrem na Mackovice) všiml, že ve vzrostlém plevelu není jenom bejlí, ale i ušlechtilá výsadba. Jak bude případ dále řešen, nevím. Každopádně je to jenom jeden z příkladů sporného vlastnictví příkopů a území těsně za nimi. K dnešnímu dni už jsou před keřovou výsadbou nainstalované plastové patníky, takže snad jarní pokos bude lépe vnímat realitu.
Z vlastní zkušenosti můžou mluvit obce nebo soukromí vlastníci, že právě tady s touto "demilitarizovanou zónou"  vznikají často problémy. Nebo si myslíte, že je jednoduché vybudovat chodníček za příkopou od silnice na křižovatce u Jednoty v Božicích směrem ke sklepům? Nebo si myslíte, že u sklepů vydrží betonové desky nahrazující neexistující můstky? Přitom právě státní silnice od Mackovic k sýpce patří k velmi nebezpečným místům, a to nikoliv proto, že zde nejsou chodníky ani po jedné straně, ale především proto, že zde řidiči kamionů a jiných náklaďáků jezdí nepřiměřenou rychlostí.
Svým způsobem nechápu, proč někde v prostoru autobusové zastávky nebo možná ještě lépe v prostoru kolem kina nejsou na silnici instalovány zpomalovací prvky! To je ale věcí Správy a údržby silnic JmK. Naše obec se tomu určitě bránit nebude a občané už tuplem ne!
Zážitek s takovým bezohledným, neukázněným řidičem kamionu mám docela čerstvý z dnešního odpoledne. Šel jsem do Jednoty (po správné levé straně) a někde v prostoru u Šebečkovy garáže mě míjel plnou rychlostí se valící kolos (směrem do kopce). Jeho rychlost byla tak velká, že "větrný pytel" za kamionem mi sebral z hlavy kšiltovku! Já vím, poradíte mi, abych do Jednoty chodil třeba kolem mlíkárny nebo abych si pokrývku hlavy příště přilepil na hlavu kanagomem. Řešení je ale jenom jedno: donutit řidiče, aby jezdili se svými nadměrnými miláčky povolenou rychlostí. Obnovit původní cestu z 18. století, jak jsem o ní psal nedávno, by se už dneska nepodařilo, takže Správo a údržbo silnic Jihomoravského kraje, konej! Je to tvoje starost.

                                             Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. S výsadbou keřů, které mají zakrýt pohled od silnice na panely investor nebo vlastník dlouho otálel, asi doufal, že se na výsadbu zapomene. Pak pod určitým tlakem reagoval tak, že provedl výsadbu za plotem, směrem k vozovce, ale asi bez zřetele na majitele tohoto pozemku, a tak se stalo, co se stalo. Živý plot měl být určitě vysázen na vnitřní straně oplocení, ale to byl tam musel investor nechat nějaký rozumný prostor. Stačí nahlédnout do projektové dokumentace, do stavebního povolení a hned bude vše jasné.To je ale práce pro námi zvolené ! Obec musí důsledně trvat na výsadbě tohoto živého plotu! Dvoumetrový živý plot pohledově zakryje panely ,ale jim samotným stínit nebude, pokud ano, měly být postaveny dál od plotu. -PEPř-

    OdpovědětVymazat