středa 11. září 2013

Kukátko z Moravy 1: Kde už mají Protržený rybník

Na hranicích Čech a Moravy, v oblasti zvané Česká Kanada (jedná se o přírodní park) najdeme stopy středověku v méně známé podobě. Od roku 1960 do roku 1971 zde byly odkryty po obou stranách potoka základy 16 zděných dvorců zaniklé středověké vesnice s krásným „českým“ jménem Pfaffenschlag.

Místo je strategicky tak významné, že v jeho bezprostřední blízkosti najdeme jeden z větších „řopíků“ známého Slavonického obranného pásma Klášter z 30. let 20. stol..
Tak jak vypadal Pfaffenschlag, vypadaly i zaniklé vesnice kolem Božic a Českých Křídlovic. Ať už se jmenovaly Raklinice (Rochovice), Křížkovice, Johannesdorf (za dnešní Kolonii) nebo nejznámější Petrovice.
A právě Petrovice a jejich okolí mají s Pfaffenschlagem více podobného, než by nás na první pohled mohlo napadnout. Krajina kolem Pfaffenschlagu je plná rybníků a já nevěřil vlastním očím, když jsem si u hradu Landštejn prohlížel trasu na mapě. Pstruží rybník, Dědkův rybník, Starý rybník, Velký spálený rybník, Malý spálený rybník a – světe div (málem mě museli omývat) Protržený rybník! Protržený rybník již existuje kdesi na pomezí Čech a Moravy! Tak co s tím, vážení přátelé, budeme dělat v Božicích, kam je nám tento název vnucován?

                          Ladislav Nevrkla






Žádné komentáře:

Okomentovat