pátek 13. září 2013

Solidní burčák za rozumnou cenu? Jedině s Krakonošem v Božicích!

Potkat Krakonoše ve Vrchlabí, v Jilemnici nebo ve Špindlu? Žádná vzácnost. Ale potkat pravého nefalšovaného Krakonoše u vinných sklepů v Božicích? To je malý zázrak.
Kdo v pátek v podvečer projížděl Božicemi kolem sklepů od Jednoty k sýpce, uviděl netradiční nabídku burčáku. U sklípku Milana Baťáše i u sklípku Michala Jačianského jste si mohli ochutnat solidního burčáku - bílého nebo růžového - a ještě se přitom nechat zvěčnit na památku s pánem českých velehor Krakonošem. Kdo by se chtěl dopátrat toho, jak se může věčný rival oblíbeného jilemnického pána Trautenberka, dostat až do vinného kraje, a to přímo do jedné ze známých vinařských obcí Hrušovanska, do Božic, ten ať si s tím neláme hlavu. Je to prostě dílem náhody a dílem určité shody okolností!
Jen možná můžu prozradit, že zde Krakonoš určitě nebyl naposledy. Stejně tak můžu slíbit, že burčák si v Božicích u výše zmíněných sklípků můžete koupit za půl sta, kdykoliv je otočená tabule s nápisem BURČÁK do silnice! A kdo chce koupit vínko, neodjede rovněž zklamán. Michal i Milan mají i v tomto směru dobrý výběr. Víno včetně vína oceněného na letošním Božickém koštu si může navíc koupit i u Jaroslava Dosoudila, u prvního, zatím nejlépe upraveného sklepa. Mezi námi - všichni tři vinaři mají zájem prezentovat se nejen kvalitními vinařskými produkty, ale i posezením u pěkně upravených sklepů a slibují, že za rok to tady nepoznáme.
Řada projíždějících zastavila a kromě burčáku si nechala udělat i foto na památku s Krakonošem. Fakt dobrý! Všechno.
P.S. A nakonec ještě malá douška. V pátek 13.9.2013 hlídal Krakonoš společně s Milanem vinohrad Družstva božických vinařů. Tak takhle zajištěnému vinohradu se musela vyhnout nejen hejna špačků, ale i nenechavé ruce případných nezvaných návštěvníků. Tak ať se mocnému Krakonošovi v Božicích líbí a ať je u nás zárukou bezpečí, pohody a dobré nálady.

                       Ladislav Nevrkla










1 komentář:

  1. Zemřel dlouholetý představitel harrachovského Krakonoše pan Michael Beneš (71 let). Známe ho i z Božic a tento příspěvek je toho dokladem. (lan)

    OdpovědětVymazat