úterý 24. září 2013

Když v "Božkově" válel Olympic

Nechal jsem si k loňským narozkám nadělit publikaci Petra Jandy Olympic 50. Je to retro z historie Olympiku doplněné množstvím fotografií a na konci přehledem koncertů - kdy a kde. Na den 22.03.1987 je tam dvakrát Božkov.
Marně jsem ovšem hledal, kdy hrál Olympic v Božicích, když si pamatuji, že tady hrál. A tak jsem zalistoval klubáckou kronikou - a ejhle! 22.3.1987 Olympic v Božicích, v 15 a v 19 hodin! Záhada je vyřešena a já jdu psát žádost o opravu na mailovou adresu na konci knihy uvedenou. Chybička se vloudila, ale my ji napravíme.
Božický koncert sehrál Olympic v době, kdy procházel personální proměnou a kdy na pódiu stáli dva klávesáci: jedním byl "Béda" Berka ze staré klasické sestavy Olympiku a druhým Jirka Valenta, který měl Bédu prakticky nahradit. Docela si pamatuji, že ty zdvojené klávesy neměly moc smysl, protože Béda byl rock´n´rollový klávesák (viz třeba písnička Dynamit), kdežto Jirka hrál klávesy rockově, hutně. Však taky Petr Janda ve své vzpomínkové knize uvádí, že atmosféra v kapele nebyla tou dobou tak úplně pohodová. 12.5.1987 nepřišel Béda na koncert Olympiku do Lucerny, bylo po něm vyhlášeno pátrání a poté byl nalezen oběšený! Prý byl gambler a měl dluhy.
V Božicích hrál Olympic ve složení: Petr Janda, Milan Broum, Jirka Valenta, Miroslav Berka a Milan "Ferda" Peroutka (už taky nebožtík, spadl letos po koncertě doma ze schodů). V kronice jsou fotografie a podpisy a ten Bédův tam není. Tedy podle mě byl, ale je z nějakého důvodu odstraněný. Takový byl i osud Bédy. Zvláštní člověk se zvláštním osudem.
Pro Božice je ale důležité, že mezi registrovanými koncerty skupiny Olympic mají své místo i dva koncert v Božicích-Božkově v neděli 22. března 1987.

             Ladislav Nevrkla



Žádné komentáře:

Okomentovat