pátek 6. září 2013

Po stopách ... 2: "V Božicích je to boží..."

Víte, kdo z umělců pronesl (a do kroniky SKP napsal) myšlenku z titulku? Možnosti vám nabídnu tři a napovím, že správně je ta nejméně pravděpodobná. Božice si v 80. letech oblíbily tři skupiny - dvě rockové, jedna taková netradiční, ale s výraznou osobností v čele.
V prvním desetiletí nového kulturáku zde také často vystupovaly.
 První z nich byla Velkopopovická Kozlovka s trumpetistou, moderátorem a zpěvákem Eduardem Hrubešem, kterého většina z vás zná z televizního pořadu Tak neváhej a toč! Jenže Eda Hrubeš byl známý už v letech 1968 - 69, a kvůli svému angažmá v době tzv. Pražského jara měl v televizi zaracha. Poradil si tak, aby mohl zůstat v oblasti kultury a dal dohromady "studijní skupinu netradiční dechovky" s košatým názvem Velkopopovická Kozlovka (víme podle čeho pojmenované) a s prvním pořadem této kapely, nazvaným "Velkopopovická Kozlovka dělá co může", přijel 7.10.1982 do Božic. Už ten dvojsmysl název ("dělá co může = co je jí povoleno) dokládá, že jsme vlastně v Božicích dali prostor svobodomyslné kultuře v dobách přece jen povolující tuhé normalizace! To by nemělo pro historii zůstat nepovšimnuto. Kozlovka pak přijela ještě dvakrát, a to už měla místo původního podtitulu " Černě vidí legraci v hudbě výhradně ti nezasvěcení" nový program nazvaný Halabalašou" s novým podtitulem "Netradiční dechovka za trvalé potření heavy metalu"!, což byla opět politická provokace. Satirický podtón mi s úsměvem tenkrát vysvětloval bubeník Kozlovky Jiří Kopernický, který měl za sebou éru bubnování v bigbeatových kapelách!
A právě kapely, které k heavy metalu přičichly, byly v 80. letech v Božicích jako doma. O některých bude řeč v některém dalším pokračování, dvě však byly s Božicemi spojeny přímo pupeční šňůrou a setkali jsme se zde s nimi rovněž několikrát.
Dvakrát vyprodal sál našeho kulturáku ostravský Citron. Jeho kapelníkem, byť osobností v pozadí, byl dnes velmi známý podnikatel v oblasti televizí Radim Pařízek (vlastní Tv Pohodu, která se mění na Tv Relax) a jeho frontmanem nedávno zesnulý zpěvák Standa Hranický. Citroni k nám zajížděli ve stejném termínu - v dubnu - a když zde byli podruhé 19.4.1986 (předtím 19.4.1985) - tak zažil božický kulturák největší nářez ve svých dějinách - přítomno bylo víc než 1 000 návštěvníků!!! Pamatuju si, že jsem seděl jako jeden z pořadatelů na kraji pódia vedle beden a byl jsem totálně hluchý! Ale atmosféra byla vynikající a něco takového zažil kulturák někdy v té době ještě jednou při vystoupení brněnské skupiny KERN (taky na 900 návštěvníků), což ale pořádali svazarmovci. Citroni k nám měli přijet potřetí 15.4.1988, ale nenašel jsem v kronice žádný záznam, tak bych skoro řekl, že tenkrát nepřijeli. Skoro bych řekl, že to souviselo s úrazem Standy Hranického a nástupem nového zpěváka Ládi Křížka a výrazným posunem popularity Citronů...!
Nejvýraznější stopu mezi účinkujícími tak nakonec zanechala kapela TURBO. Ve své době velmi populární, zpočátku se zpěvákem a kytaristou Jiřím Vondráčkem (bratrem Heleny Vondráčkové a tátou Lucky Vondráčkové). TURBO u nás vystupovalo celkem 4x: 12.11.1983, 26.10.1985, 19.12.1986 a 18.6.1988. Jezdili sem fakt rádi a i my jsme je v Božicích rádi viděli a slyšeli. Taky jejich nejznámější skladbu Chtěl jsem mít ( Ref: Krásnej dům už mám, zůstal jsem v něm sám, já a mých šest strun, téměř prázdnej dům...) tady dosud hrávají na plesech.
Tak a teď si zkuste tipnout, kdo pronesl ono krásné hodnocení naší obce: "V Božicích je to boží...":
a) Eduard Hrubeš z Kozlovky
b) Radim Pařízek z Citronu
c) Jiří Lang z Turba

                                                   Ladislav Nevrkla






Žádné komentáře:

Okomentovat