středa 11. září 2013

Kukátko z Moravy 2: Kde začíná Morava?

Na jednoduchou otázku, jednoduchá odpověď. Začíná tam, kde se stýká se svými sousedy. A jedním z míst, kde k tomu máme hmatatelné důkazy, je Trojmezí.

Že nevíte, kde je hledat? Nezbývá, než sednout na nějaký dopravní prostředek, na nohy sportovní obuv a hurá na hranice. Na moravské straně jsou výchozím místem Slavonice. Na první dojem trošku ospalé město s hodně venkovským rázem a stále ještě viditelnými stopami čtyřicetiletého pobytu „za dráty“. Proto jsem se tady ani moc nezdržoval a zamířil jsem do daleko zajímavějšího místa, ještě více na hranicích, do Maříže. Asi třicet chalup, některé zajímavě opravené, jiné kontejnery pro bezdomovce, ale hlavně nádherná dílna, obchod a restaurace spojená s mařížskou keramikou. Něco nádherného, úžasného, něco, co se musí vidět na vlastní oči.
Odtud není žádný problém vydat se na Trojmezí. Nejlépe na kole, ale jde to i pěšky a jde to částečně i motorovým vozidlem. Cesta naprosto kvalitní asfaltka bývalá tzv. signálka. Je to vůbec paradox: Aby se dalo dobře kontrolovat zadrátované pohraničí, byly v 70. a 80. letech vybudované asfaltové komunikace podél čáry, no a my je dnes využíváme pro turistiku! Asi 2,5 km dlouhá cesta s mírným stoupáním je bezproblémová i pro méně zdatné turisty. Za odměnu vás čeká „krmelec“ na odpočinek a za ním v lesní houštině trojhranný hraniční kámen z roku 1920 s písmeny Č, M a Ö. Právě v tomto místě se stýká zemská hranice Čech, Moravy a Rakouska. Česky a moravsky zvaná Trojmezí, rakouskou němčinou Dreiländerstein. Návštěvu určitě využijete k tomu, abyste chvíli pobývali v Čechách, chvíli na Moravě a chvíli v Rakousku a přitom se pohybovali v desetimetrovém prostoru kolem hraničníku.
Když jsem českým příhraničím projížděl někdy před 15 lety, působilo na mě smutně, neutěšeně, jako by bez života. Dnes je všude patrné, že se sem život vrátil, což je moc dobře. Ilustrativní pak je výše zmíněná malá obec Maříž. Po roce 1945 odtud bylo vystěhováno původní obyvatelstvo, v roce 1958 byli odtud vystěhovaní noví osídlenci a ti se mohli vrátit po roce 1989 a obnovit zde život. A oni se snaží. Moc jim fandím.

                                                          Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat