sobota 2. listopadu 2013

Helloweenské toulky Božicemi

Fotomontáž. Ve skutečnosti musí být
chodníček blíž k zahradě, protože  SÚS
nepovolí jeho přilepení k příkopu
Protáhl jsem dneska svého tchána střední a jihovýchodní části Božic. Pro člověka, který celý život žije v jiné (vnitrozemské) části Znojemska, to byl docela zážitek.Kopcovité uličky, vinohrady, sklípky ...
Naše úvodní cesta nebyla nejlepší. První zastávka byla u božické kapličky u bývalého smeťáku. Polní, blátivá, koly traktorů rozmlácená cesta k vinohradu - toto bahno nám traktory tahají na naši krásnou asfaltku - byla stejně bezútěšná jako pohled na rozmlácenou skleněnou výplň u zánovní kapličky. Je mi upřímně líto starosti a práce mého souseda, který se o kapličku poctivě stará a pečuje o její vnitřní výzdobu. A nějaký neznaboh mu jeho dílo bezdůvodně ničí. Jsme zrovna v období starých keltských svátků - vychází z nich i známý Helloween, svátek čarodějů, čarodějnic a festival smrti původně spojený s keltským svátkem Sambain. Začátek všeho, co je studené, temné a mrtvé! Brrrr. Pohled na poničenou kapličku evokuje, že zde možná řádil nějaký satanista.
O kousek dál jsem odhalil, proč máme zase od včerejška zablácenou naši miliónovou asfaltečku, když už papriky zmrzly a jsou zaorané. To zde působící firma navážela betonové sloupky, aby si své pronajaté pozemky ohradila před nenechavou okusující zvěří i drzými zloději.
Procházku jsme zakončili u kládového lisu. Ani tady to nebylo bez poskvrnky. U lisu již leží jedna volná dřevěná část, ani jsem to nefotil, protože jsem se styděl za toho, kdo už tam cosi uvolnil. Pohled taky zabloudil do ulice k masně. A to jsem si podruhé uvědomil, že ten kopeček se sklepy, tajemnými průrvami a keři, na jehož úpatí je komunistický pomník osvobození, byl starogermánským místem čarodějů, kejklů a jiných okultních dějů. Děkuji, dneska taky nechci!
Do třetice všeho špatného: chybějící chodníček podél silnice pod kládovým lisem k Dosoudilovu sklepu. Protože tudy chodím často, vím, jak nebezpečné toto místo je. Dneska jsem si to uvědomoval dvojnásob. Starý člověk je jako malé děcko, neslyší, nevnímá, co všechno se kolem něho děje a ti šílenci s mohutnými stroji tady jezdí jako p.....a! Doslova a do písmene. Asi fakt čekáme na první oběť. Ve volbách jsme slibovali, že se zasadíme o to, aby tam byl vybudován chodníček. Zatím se to nepovedlo, ale budeme na to tlačit. Máme na to ještě rok.

                                              Ladislav Nevrkla

Rozmlácená skleněná výplň, vykradená výzdoba. Sambain!!!

Připravené betonové sloupky, vzadu
 vykukuje dům Šulkových

Tak to vypadá naproti božické Jednoty dnes.
Chodník tam moc chybí. Budeme za něj plédovat.
Třeba pomocí Tomia Okamury!



1 komentář:

  1. Chodník stále chybí, ale přibyl jeden elegantní přejezd ! Chodník má asi odtroubeno. Jak je vidno i z věcí minulých, na obecních pozemcích se dá zbudovat ledasco

    OdpovědětVymazat