sobota 2. listopadu 2013

Ještě jednou k výsledkům voleb v Božicích

Raketový vzestup Babišova hnutí, Haškovy "pravdy", "koleno" Miloše Zemana a změny preferencí božických voličů. To je tak v kostce ještě námět k zamyšlení nad výsledky voleb v Božicích.
K příspěvku mě přiměla jedna reakce na můj předcházející příspěvek týkající se výsledků voleb v Božicích (viz http://probozice.blogspot.cz/2013/10/volby-kde-jsou-basty-jednotlivych-stran.html). A tak jsem sedl a zpracoval tabulku porovnávající výsledky voleb.

Božice



Volební strany
2010
2013
Poznámka
ČSSD
122 – 23,28
132 – 25,28
Mírný vzestup
KSČM
128 – 24,42
118 – 26,60
Úbytek
ANO 2011
 ---
86 – 16,47
Velký zisk
Úsvit T. Okamury
---
43 – 8,23
Solidní zisk
ODS
81 – 15,45
34 – 6,51
Propad
TOP 09
51 – 9,73
30 – 5,74
Větší úbytek
KDU-ČSL
21 – 4,00
22 – 4,21
Setrvalý stav
Hlasy/ procenta voliči
524  (529) – 44,98
522 (524) – 43,78
Setrvalý stav


Z přehledu je docela patrné, jaké trendy můžeme v Božicích pozorovat v období let 2010 - 2013. K tomu je třeba zkusit odhalit základní otázku: Komu sebraly hlasy dvě nové úspěšné strany - ANO Andreje Babiše a Úsvit Tomia Okamury, které ještě v roce 2010 neexistovaly a tudíž žádné voliče neměly?
Nejdříve fenomén Babiš. Jeho úspěch je velkým dílem bohatého úspěšného podnikatele (koupil, co ho zajímalo, hlavně svou konkurenci), vlastníka vlivných médií (koupil od německých majitelů) a perfektního servisu americké agentury (české agentury takového servisu nejsou schopny, vyrábějí jenom nesmyslné letáky, plakáty a bilboardy, na to volič už dnes kašle).
Andrej Babiš je Slovák trvale usazený v Česku žijící ve volném svazku se svou o 20 let mladší přítelkyní. Svůj byznys má i na Znojemsku - koupil kdysi známé Agrodružstvo Jevišovice a začlenil je do svých neprůhledných struktur. Je to bývalý člen KSČ.
Tomio Okamura je český podnikatel a politik moravsko-japonsko-korejského původu, viceprezident českých cestovních kanceláří a agentur. Jeho základním cílem je přímá demokracie - referenda ke všemu.

Jelikož v Božicích byla volební účast v roce 2010 i 2013 prakticky totožná, dá se z volebních výsledků odhadovat, kdo nejvíc ztrácel v těch letošních volbách. Tím hlavním "obraným" je Občanská demokratická strana. Její voličské jádro v Božicích zůstalo, ale druhá půlka tradičních voličů skončila nejpravděpodobněji v náručí Andreje Babiše. Další voliče získal Babiš od TOP 09. I to jeden z důvodů, proč Babišovo hnutí posouvají politologové do pravého středu až doprava. To, že je Babiš bývalým členem KSČ, je pro české voliče skoro plus a pokud neudělá výraznou chybu, bude v příštích volbách přijatelný i pro část dosavadních voličů KSČM. Možná, že byl i letos.
Další, kdo oslabil své pozice v Božicích jsou jednoznačně komunisté. Po dobrém výsledku v roce 2010 viděli letos až hranici 30% zisk. Nic takového se nestalo, ba právě naopak, deset hlasů ještě ztratili. Určitě jim podstatnou část hlasů stáhli Haškovi sociální demokraté (Sobotku v našich krajinách nesnášeli, protože nebyl Zemanovec) a část možná i Tomio Okamura se svou protestní rétorikou.
Takže závěr: Babiš a Okamura obrali pravici i levici. Nikdo v Božicích výrazně neposílil, jenom se rozšířilo politické spektrum. Jak ukazuje povolební situace, moc jsme si volbami nepomohli, protože moc zůstala v rukách prezidenta a nikým nevolené Rusnokovy vlády. To, že právě zemanovcům voliči vyprášili kožich je nejpozitivnější zprávou pro Českou republiku. A snad je u konce i prozemanovský pokus o puč v sociální demokracii. Nám, kteří jsme tyto politiky nevolili by to mohlo být jedno, kdyby se ovšem nejednalo o celospolečenský dopad. jeho nepříjemným důsledkem může být třeba rozpočtové provizorium na počátku roku 2014. S tím jsme třeba celých 20 let nesouhlasili u nás v Božicích. Bylo by proto milým dárkem božickým občanům, kdyby letos byl přijat rozpočet na rok 2014 už ke konci roku 2013. Bylo by to důkazem dobrého hospodaření s vizí, nikoliv spoléhání na nahodilosti. Česko se bohužel po volební divočině asi rozpočtu do konce roku 2013 nedočká nebo bude přijat ten, který připravoval Miroslav Kalousek. Takové vyznamenání Nečasově vládě však asi současná garnitura nedá.

             Ladislav Nevrkla



Žádné komentáře:

Okomentovat