pondělí 25. listopadu 2013

Významné božické osobnosti

V dnešním kalendáriu Znojemského týdne je připomenuta dnes již prakticky zapomenutá, ovšem svého času význačná osobnost Českých Křídlovic Doktora Laurenze Müllnera, filozof a pedagog.
Že slyšíte toto jméno poprvé? Vůbec se vám nedivím. Kdybych se nezabýval božickou historii, taky bych o něm nic nevěděl. Takto aspoň v kostce připomenu, o koho vlastně jde.
Dr. Laurenz Müllner se narodil 29.7.1848 v Českých Křídlovicích. Po studiu na Gymnáziu ve Znojmě a v Mikulově, studoval na vídeňské univerzitě teologii, filozofii a dějiny umění. Promoval na teologické fakultě, kde se stal v roce 1883 mimořádným a v roce 1887 řádným profesorem. Ve školním roce 1894/1895 byl rektorem vídeňské univerzity, od roku 1896 zde učil jako "Ordinarius" křesťanské filozofie na filozofické fakultě. Byl autorem řady odborných publikací z oblasti filozofie, teorie literatury a umění, publikoval v časopisu Vaterland. Do Božic-Českých Křídlovic se již nevrátil. Zemřel 28.11.1911, tedy před 102 lety.
Dodnes patří mezi nejvýznamnější občany Božic, přestože jeho jméno upadlo v zapomenutí a jeho dílo zavál prach.
Spíš mě znovu přivedl k myšlence, jak se vůbec v současných Božicích dokážeme vypořádat s osobnostmi, jestli jsme vůbec schopni a ochotni se myšlenkou společenského uznání lidí, kteří něco dokázali, prokázali pevný morální kredit, naši obec reprezentovali, dělali jí dobré jméno, vypořádat. Místo toho se utápíme v žabomyších osobních půtkách, bez nadhledu a úcty k jiným.

                 Ladislav Nevrkla




1 komentář: